ABC Startsiden og ABC Nyheter utsatt for hackerangrep

ABC Startsiden og ABC Nyheter ble søndag utsatt for hackerangrep. Det tok om lag to timer før angrepet ble stanset. Illustrasjonsfoto
ABC Startsiden og ABC Nyheter ble søndag utsatt for hackerangrep. Det tok om lag to timer før angrepet ble stanset. Illustrasjonsfoto Foto: Kacper Pempel / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag ble startsiden.no og abcnyheter.no utsatt for et såkalt ddos-angrep. Angrepet førte til at et flertall av leserne ikke kom seg inn på nettsiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag formiddag ble nettportalen startsiden.no og nettavisen abcnyheter.no utsatt for et såkalt DDoS-angrep. Angrepet førte til at et flertall av leserne ikke kom seg inn på nettsiden søndag.

Ifølge Jan-Loek Siskens, teknisk produktsjef i ABC Startsiden startet angrepet like før klokken 13 søndag.

– Det har vært et angrep, men vi vet ikke hvor det kommer fra eller hvorfor. Angrepet skjedde klokken 12.51 og klokken 15.27 klarte vi å blokkere trafikken, opplyser Siskens.

DDoS-angrep

Espen Udland, ansvarlig redaktør / administrerende direktør, ABC Nyheter / Startsiden
Espen Udland, ansvarlig redaktør / administrerende direktør, ABC Nyheter / Startsiden

Det er trolig snakk om et såkalt DDoS-angrep (distributed denial-of-service). Det fungerer som et såkalt tjenestenektangrep der nettsiden overbelastes av såkalte «boter» slik at nettsiden overbelastes og genuine brukere ikke får tilgang.

ABC Startsidens tekniske avdeling og samarbeidspartnere fikk avverget angrepet etter om lag to timer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi beklager at dere brukere har opplevd treghet på nedlasting av våre tjenester og innhold i ettermiddag, sier administrerende direktør og ansvarlig redaktør i ABC Startsiden, Espen Udland.

Politianmelder

Udland påpeker at selskapet har gode systemer som skal beskytte og ivareta oppetid, og fikk stanset angrepet etter ca. to timers tid.

– Vi politianmelder dette angrepet og jobber intenst med å finne kilden, et angrep som er gjennomført med onde hensikter, sier han videre.

– Vi leverer et åpent og helt gratis produkt som alle kan bruke, og vi stiller oss totalt uforstående til hvorfor noen ønsker å skade oss, sier Udland.