Støre om Irans angrep mot Israel: – Dypt bekymret

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer Irans angrep mot Israel. Foto: Javad Parsa / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer Irans angrep mot Israel. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at han er dypt bekymret over utviklingen i Midtøsten etter at Iran angrep Israel med droner og raketter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge fordømmer det iranske drone- og rakettangrepet mot Israel, sier statsministeren i en pressemelding.

– Jeg gjentar oppfordringen til alle parter om å ta ansvar, dempe konfliktnivået og utvise tilbakeholdenhet. Vi føler med alle som nå lever med frykt og usikkerhet, sier han videre.

Søndag morgen uttalte Støre at videre opptrapping må forhindres.

– Vi ber alle parter om å vise størst mulig tilbakeholdenhet, skrev han på X, tidligere Twit ter.

Eide: – Det er en farlig verden

Også utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) har sagt at han er bekymret etter at Iran angrep Israel som svar på et israelsk angrep mot det iranske konsulatet i Syria tidligere i april.

– Det er en farlig verden, og den ble nettopp litt farligere, sier Eide.

Iran advarer

– Iran sier at dette er svar på angrepet i Damaskus. Det var også ulovlig, og vi fordømte det, men det gir ingen rett til hevn eller gjengjeldelse, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å finne en samlet respons på angrepet, vil kunne redusere Israels behov for nok et angrep.

Søndag morgen gikk Iran ut og advarte Israel mot å gjengjelde angrepet, og sa at de vil angripe i enda større skala dersom en gjengjeldelse finner sted.

– Det er den språkbruken vi forventer. Iran mener de nå har svart på det israelske angrepet, og at det burde være nok, at de har sagt ifra, sier Eide, og legger til at han ikke tror Iran har ønske om en direkte krig med Israel.

– I tillegg er det stor fare for at det tar fokuset vekk fra det som skjer i Gaza. Israel har mistet mye sympati i Gaza, og dette angrepet gjør ikke palestinerne noen tjeneste. Det er en omdreining som kan gjøre at støtten til Israel øker igjen.