329.000 nordmenn har ikke råd til tannlegen

Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
Tannlege i arbeid. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden før 2011 har Statistisk sentralbyrå ikke registrert høyere tall på hvor mange nordmenn som ikke har råd til å gå til tannlegen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en fersk levekårsundersøkelse fra SSB oppgir 329.000 mennesker at de ikke har råd til å gå til tannlegen, skriver TV 2.

Antallet som oppgir dette har økt siden 2011, da det var 166.000 som ikke hadde råd til et besøk i tannlegestolen, og passerte 217.000 i 2017.

I pandemiåret 2021 gikk tallet kraftig ned, til 158.000, men deretter til en ny topp på 234.000 og i 2023 altså 329.000.

– Vi ser en økning i karies og syreskader i befolkningen, særlig blant de med lav utdanning og lav inntekt, sier Heming Olsen-Bergem, president i Den norske tannlegeforening, til TV 2.

Se video: Sekunder før katastrofe

For noen kan det være svært uheldig at de utsetter tannlegebesøket.

– Jeg har hatt pasienter som har utsatt å komme til undersøkelse i måneder på grunn av økonomi, hvor det som skulle undersøkes har vært kreft, sier Olsen-Bergem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på tannlegetjenester har økt mindre enn den gjennomsnittlige prisstigningen, ifølge Tannlegeforeningen, og er ikke dyrere enn legetjenester.

– Forskjellen er at staten subsidierer helsetjenester, men munnhelsetjenester og tannhelse ikke subsidieres, sier tannlegepresidenten.

Seher Aydar, stortingsrepresentant i Rødt, sier til NTB at det knyter seg i magen når hun leser at dobbelt så mange som i 2021 svarer at de ikke har råd til tannlege.

– Dette understreker at det er akutt behov for en tannhelsereform som behandler tenner som resten av kroppen, sier Aydar.