EU: Ingen tegn til sammenheng mellom slankemedisiner og selvmord

EUs legemiddelråd finner ingen sammenheng mellom medisiner som brukes mot overvekt og diabetes, som Mysimba, Ozempic, Saxenda, Wegovy, og selvmordstanker. Foto: Frederik Ringnes / NTB
EUs legemiddelråd finner ingen sammenheng mellom medisiner som brukes mot overvekt og diabetes, som Mysimba, Ozempic, Saxenda, Wegovy, og selvmordstanker. Foto: Frederik Ringnes / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

EUs legemiddelråd EMA finner ingen sammenheng mellom bruken av populære medisiner for slanking og selvmordsforsøk og selvskading.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en gjennomgang av studier og tilgjengelige data om bruken av GLP-1-medisiner sier EMA at det ikke er behov for å oppdatere anbefalinger, godkjenninger og innleggssedler om medisinene.

Legemidlene som er undersøkt, er slankemedisinene Wegovy og diabetesmedisinen Ozempic, begge fra Novo Nordisk, som er basert på såkalte GLP-1-reseptor agonister, samt lignende medisiner fra konkurrentene Eli Lilly og AstraZeneca.

Blant annet har EMA undersøkt forekomsten av tilfeller av selvmordstanker blant pasienter med overvekt og type 2-diabetes, som også brukte GLP-1-medisin, og tilsvarende pasienter som brukte andre medisiner.

Gjennomgangen ble innledet etter at islandske helsemyndigheter i juli i fjor meldte om tre tilfeller der pasienter fikk selvmordstanker eller tanker om selvskading etter å ha brukt Ozempic og Saxenda, en annen Novo Nordisk-medisin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EMA analyserte også rundt 170 andre rapporter om negative reaksjoner på medisinene som er registrert i EUs database EudraVigilance.

Parallelt har også den amerikanske helsemyndigheten FDA undersøkt saken basert på egne data og heller ikke kunnet påvise en sammenheng.

FDA ba imidlertid bedt legene holde øye med utviklingen, akkurat som EMA også har pålagt produsentene å gjøre det.

GLP-1-reseptor agonister ble opprinnelig utviklet for å kontrollere blodsukkeret hos pasienter med diabetes og har også vist seg å gjøre fordøyelsen langsommere og redusere sultfornemmelsen.

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123, Røde Kors: 80033 321 eller Kirkens SOS: 22400040.