Ukraina kan få 22 norske F-16

7. mars sluttet Norge seg til en luftvernkoalisjon for Ukraina.
7. mars sluttet Norge seg til en luftvernkoalisjon for Ukraina. Foto: Heather Ley / USAs luftforsvar / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA skal ha godkjent overføringen av de norske jagerflyene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I desember 2023 skrev NTB at norske F-16-fly kan være på vingene i Ukraina i løpet av 2024.

Forsvarsdepartementet har tidligere bekreftet at de norske jagerflyene er blitt klargjort og testet, men de har ikke ønsket å oppgi hvor mange fly Ukraina får av Norge.

Her kan du lese mer om Ukraina-krigen.

Nå erfarer Nettavisen at det skal være snakk om 22 fly. Nettstedet Zona Militar skriver at amerikanske myndigheter nylig har godkjent overføringen av 65 F-16 fra Nederland, Danmark og Norge.

Ifølge nettstedet har Norge fått tillatelse til å overføre 22 fly. Nettavisen skriver at de har fått bekreftet at dette stemmer.

Slik Nettavisen forstår det, skal ikke Norge ha 22 fullt operative F-16-fly som skal sendes til Ukraina. Flere av de 22 skrogene er ikke nødvendigvis flygedyktige, men kan likevel være nyttige for Ukraina, for eksempel som reservedeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se arkiv-video: Russisk jagerfly farlig nær amerikansk drone

Norge signerte avtale

7. mars sluttet Norge seg til en luftvernkoalisjon for Ukraina. Avtalen innebærer at Norge vil være med å støtte Ukraina med luftvern mot fly og missiler, i samarbeid med flere land.

– Det er helt naturlig for Norge å være med i en slik luftvernkoalisjon. Norske NASAMS bidrar til å redde ukrainske liv og beskytte kritisk infrastruktur hver dag, sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) om beslutningen.

Han undertegnet avtalen i et møte med den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius i Alta, i forbindelse med militærøvelsen Nordic Response.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På trening i Danmark

Siden starten av året har ukrainske piloter fått trene med norske F-16 fly i Danmark. To norske F-16 tok flyturen fra Bodø til Danmark i januar.

– Det er fint å endelig få de norske flyene ned hit til Skrydstrup, sa oberstløytnant Bård Bakke i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyene har vært en viktig del av det norske Forsvaret i lang tid.

– Etter over 40 år i tjeneste for det norske luftforsvaret, i trening og operasjoner i Norge og utlandet, vil flyene nå brukes for å hjelpe Ukraina i sin forsvarskamp. Nå kan vi bidra enda mer i støtten til Ukraina, fortalte Bakke.

I Norge ble F-16-flyene pensjonert i januar 2022. 32 av flyene er solgt til Romania. Forsvaret har jobbet siden juli i fjor med å klargjøre flyene som skulle sendes til Danmark.