Bankene setter av mindre til tap og har færre mislighold

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyere rente og galopperende inflasjon fører tilsynelatende ikke til at bankene venter større tap og får flere mislighold. Snarere tvert imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både tapsavsetninger og andelen mislighold var lavere ved utgangen av juni enn ved samme tidspunkt i fjor, viser den siste rapporten til Finanstilsynet.

I samme tidsrom økte andelen samlede utlån med vesentlig økt kredittrisiko fra 8,2 ved utgangen av andre kvartal i fjor til 9,2 prosent i år.

Færre mislighold

* Tapsavsetninger som andel av utlånsvolumet var marginalt lavere ved utgangen av juni enn ett år før.

* Andelen av utlånsvolumet som er misligholdt, har sunket noe det siste året, til 1,3 prosent ved utgangen av andre kvartal.

* Nivået av betalingsmislighold, hvor kravet har forfalt med mer enn 90 dager, har det siste året økt marginalt.

* Inflasjon og økt rente har så langt ikke medført en økning i betalingslettelser. Andelen av utlånsvolumet som har betalingslettelser, har gått ned og var på 1,3 prosent ved utgangen av juni.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

* I personmarkedet har nivået av betalingslettelser økt marginalt til 0,6 prosent av utlånsvolumet.

Stor usikkerhet

De resultatførte utlånstapene utgjorde 0,04 prosent av utlånsvolumet i første halvår i år, opp fra tilnærmet null i samme periode året før, skriver tilsynet i rapporten.

Tallene gjelder bankenes samlede utlån – altså både for lån til personmarkedet og til bedriftsmarkedet.

– Ved utgangen av juni 2023 hadde veksten i norsk økonomi begynt å avta, men aktiviteten i økonomien var fortsatt høy. Det var og er fremdeles betydelig usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, noe som gjør det utfordrende å anslå ventet tap, understreker Finanstilsynet.