NRK: Enorme nivåforskjeller i Oslo-skolen

Ulikhetene i leseferdigheter i Oslo tilsvarer at de svakeste ligger fire-fem år etter i utviklingen. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB
Ulikhetene i leseferdigheter i Oslo tilsvarer at de svakeste ligger fire-fem år etter i utviklingen. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I snitt scorer Oslos elever høyt på nasjonale prøver, men ulikhetene fra skole til skole er enorme. Noen skoler henger 4–5 år etter de beste i lesing og matte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo er fylket med flest elever som presterer på høyt nivå på alle trinn. Men de samlede tallene for hele Oslo skjuler hvordan det står til på bydelsnivå.

– Jeg mener at Oslo kan gjøre seg selv en bjørnetjeneste hvis vi hele tiden fokuserer på Oslo som en helhet, sier oppvekstsjef i bydel Grorud, Jarle Dukic Sandven til NRK.

NRK har sett på statistikk fra Utdanningsdirektoratet, på resultatene fra de nasjonale prøvene i lesing, regning og engelsk siste skoleår.

Bydelene Stovner og Alna i Groruddalen og Søndre Nordstrand i Oslo scorer dårligst, mens bydelene i vest topper lista.

Det er også store forskjeller fra skole til skole innad i bydelene. Ifølge NRK tilsvarer ulikhetene i leseferdigheter at de svakeste ligger fire-fem år etter i utviklingen. Ved flere skoler havner rundt halvparten av elevene på laveste mestringsnivå.

– Vi må i mye større grad rette blikket inn mot enkeltbydeler, delbydeler og enkeltskoler, og sette konkrete mål for hva vi ønsker å oppnå der, sier Sandven, tidligere rektor i Oslo og har fulgt utviklingen i 20 år.