Økokrim og PST venter mer digital hvitvasking

Kryptovaluta er blant tjenestene som er i søkelyset i risikovurderingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Kryptovaluta er blant tjenestene som er i søkelyset i risikovurderingen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Muldyr», nye betalingsaktører og kryptovaluta er i søkelyset i den nasjonale risikovurderingen for hvitvasking og terrorfinansiering fra Økokrim og PST.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Digitalisering i kombinasjon med sosial manipulering er en spesielt stor trussel i dagens kriminalitetsbilde. Såkalte pengemuldyr brukes i økende grad for å hvitvaske penger fra kriminelle handlinger, skriver Økokrim i en pressemelding.

Pengemuldyr er personer som manipuleres av kriminelle til å gjennomføre hvitvasking.

– I bedragerisaker er det ikke uvanlig at fornærmede manipuleres til å selv veksle ordinær valuta til kryptovaluta, for så å sende kryptovalutaen til den kriminelles kryptovalutakonto, heter det i risikovurderingen.

– Folk kan uforskyldt eller bevisst bli en del av alvorlig kriminalitet. Hvis man ikke vet hvor penger kommer fra, må man være varsom. Det er spesielt alvorlig at unge og andre sårbare personer utnyttes, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth.

De varsler blant annet høyere risiko for at banker og norske og utenlandske betalingsforetak benyttes til hvitvasking av utbytte fra kriminalitet. I tillegg brukes kryptovaluta til digital kriminalitet, skriver Økokrim.

Imidlertid er det ikke knyttet like høy risiko til norske tilbydere av vekslings- og oppbevaringstjenester for virtuell valuta. I hovedsak bruker kriminelle utenlandske tjenester.