Norske soldater får viktig rolle under Mosul-offensiv

Norske instruktører har drevet opptrening av kurdiske militssoldater i Arbil i Nord-Irak siden mai 2015. Militsen går nå i kamp mot IS i Mosul, men de norske soldatene skal ikke delta i offensiven.
Norske instruktører har drevet opptrening av kurdiske militssoldater i Arbil i Nord-Irak siden mai 2015. Militsen går nå i kamp mot IS i Mosul, men de norske soldatene skal ikke delta i offensiven. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forestående slaget om Mosul gjør at de norske sanitetssoldatene kan få travle dager framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den kirurgiske enheten er en meget viktig kapasitet, understreket forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen da han besøkte den norske kontingenten i Arbil tidligere i måneden.

Norge har rundt 70 soldater stasjonert i Arbil i Nord-Irak, rundt 20 av dem sanitetssoldater ved et amerikansk feltsykehus og de øvrige instruktører fra Telemark bataljon som siden mai 2015 har drevet opptrening av kurdiske militssoldater.

Men de norske soldatene som bidrar i den USA-ledede krigen mot IS, deltar ikke i selve militæroffensiven mot Mosul, opplyser Forsvaret.

– De norske instruktørene befinner seg fortsatt i Arbil og forholder seg til det mandatet de har fått om å trene opp kurdiske styrker der, sier major Elisabeth Eikeland ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Ingen av de norske befinner seg i nærheten av Mosul, der de kurdiske militssoldatene nå deltar i offensiven for å gjenerobre byen fra IS, understreker hun.

Les også: – IS er sjanseløse i Mosul

Storoffensiv for å frigjøre Mosul er i gang

– IS henrettet 58 opprørere i Mosul