50.000 mindre i lønn etter at privat selskap tok over drift av sykehjem

Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund
Eli Gunhild By, leder i Norsk sykepleierforbund Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privat selskap tok over driften av Rødtvet og Romsås sykehjem. Det har hjelpepleierne og sykepleierne som jobber der tapt grovt på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står stille i lønna og blir rana for tilleggene våre, sier hjelpepleiere ved Rødtvedt sykehjem.

Eieren Attendo har innført lavere satser for kvelds- og nattetillegget. De ansatte kaller det et ran, skriver nettstedet Fri Fagbevegelse.

En sykepleier, Rosel Kyrrø, taper 50.000 kroner, mens hjelpepleier Audhild Romuld Thoresen vil få 42.000 kroner mindre i utbetalt i året. Begge taper mye fordi de jobber mye om natta. Flere andre taper 18.000 kroner i året på kuttet, ifølge nettstedet.

De ansatte hadde tariffavtale med Oslo kommune da Attendo tok over driften av Rødtvedt sykehjem i 2014. Tariffperioden løp ut i april i år, og det var da Attendo bestemte seg for å bruke minstesatsene i Pleie- og omsorgsoverenskomsten mellom NHO Service på den ene siden og Fagforbundet og Norsk Sykepleierforbund på den andre. De ansatte ble varslet i mars og bedt om å skrive under.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jævlig surt. Vi lurer på om dette er lov. Kan de bare gjøre sånn? sier sykepleier Kyrrø til Fri Fagbevegelse.

– Går løs på lønnsvilkårene for å få større fortjeneste

Mens alle de ansatte ved Rødtvedt og Romsås sykehjem har mistet den satsen de hadde på kvelds- og nattetillegget mens Oslo kommune drev dem, har Paulus sykehjem, som Attendo også driver, en annen ordning. Der får de ansatte som jobbet på sykehjemmet mens kommunen drev det, beholde de gamle satsene, mens de som er ansatt etter at den private eieren tok over, får det mye lavere kronetillegget, ifølge Fagforbundet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For at private sykehjem skal ha større fortjeneste går de løs på lønnsvilkårene til de ansatte. Jeg reagerer på at ansatte får dårligere vilkår når virksomhetene blir konkurranseutsatt til private drivere. Ubekvemstillegg utgjør en viktig del av lønnen for våre medlemmer, og dette er negativt for den enkelte ansatte, sier leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, til FriFagbevegelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Privat firma lufter eldre for 400 kroner timen

Attendo: – Mer likt for alle

Regionsjef i Attendo Norge, Karolina Eriksson, sier til nettstedet at de ved virksomhetsovergangen ved Rødtvet sykehjem har gått fra å følge prosentsatsene i Oslo kommune til faste satser i Pleie- og omsorgsoverenskomsten.

– Etter Oslo kommunes avtale er dette tillegget på 40 prosent av grunnlønn. I vår avtale er det et kronebeløp. Dette innebærer at tillegget man hadde tidligere var forskjellig fra arbeidstaker til arbeidstaker. Nå er tillegget mer likt for alle. Denne informasjonen fikk de ansatte før overtagelsen i 2014, sier Eriksson til FriFagbevegelse.

På spørsmål om hvorfor de har valgt en annen ordning på Paulus sykehjem svarer hun at «det var andre vurderinger som lå til grunn for virksomhetsovertakelsen».

Les også: – Sykehjemspasienter med demens lider unødig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrere for kommunen å drifte selv

Kommersielle selskaper driver i dag rundt en tredel av Oslos sykehjem, noe som koster kommunen drøyt 1 milliard kroner i året. Tidligere i år anslo Sykehjemsetaten at det vil koste ytterligere 49,5 millioner kroner dersom kommunen selv skal stå for driften.

Det er det verdt, mener byråd Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Er det noe vi vet, så er det at kvinnene i omsorgssektoren ofte ikke tjener særlig fett. Mange har så tunge yrker at de ikke greier å stå like lenge i jobb som andre. Derfor er dette viktig. Vi ønsker å bidra til likestilling, og vi ønsker ikke store lønnsforskjeller innenfor samme bransje avhengig av om det er offentlig eller privat drift, uttalte Thorkildsen ifølge NTB.

Les saken: Dyrere for Oslo å drive sykehjem selv