Segway-promille til Høyesterett

Ståhjulingen Segway ble tillat i brukt i Norge fra sommeren 2014. Spørsmålet nesten to år senere er om man må være edru når man stiller seg opp på den. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT / kod 20520
Ståhjulingen Segway ble tillat i brukt i Norge fra sommeren 2014. Spørsmålet nesten to år senere er om man må være edru når man stiller seg opp på den. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix / TT / kod 20520 Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterett skal nå behandle saken der en mann ble frikjent for fyllekjøring med Segway. Striden dreier seg om en ståhjuling er en motorvogn i lovens forstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 33 år gammel Tromsø-mann ble på senhøsten i fjor frikjent i Oslo tingrett for å ha kjørt en Segway på Aker Brygge med en promille på 1,96 sommeren 2014. Kjøreturen var i gangfart og han kjørte kun mellom 10 og 20 meter.

Gjennom tingrettsdommen la norsk rett seg på samme linje som Danmark og Sverige, der selvbalanserende kjøretøy, som Segway, er klassifisert som sykkel med hensyn til promillekjøring.

Påtalemyndigheten anket dommen med bakgrunn i lovanvendelsen. Den mente tingretten tok feil da den konkluderte med at Segway ikke kvalifiserte som motorvogn.

Anken ble behandlet skriftlig, og lagmannsretten konkluderte med at Segway ikke kan likestilles med motoriserte leketøy som ikke rammes av veitrafikkloven. Dermed ble tingrettens dom opphevet.

Mannen har innrømmet at de faktiske forhold, han var beruset og han kjørte mellom 10 og 20 meter.

33-åringen, som representeres av advokat John Christian Elden, forklarte i tingretten at han ikke tenkte på at det kunne være ulovlig å kjøre Segway i beruset tilstand.