Regjeringen åpner for å skrote kirkeasyl

Kirkeasyl kan snart være historie.
Kirkeasyl kan snart være historie.
Foto: NTB Scanpix/Morten Bjørnbakk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vurderer å endre en 23 år gammel instruks som sier at politiet ikke skal hente ut asylsøkere med makt fra kirker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten er at asylsøkere som skal sendes tilbake til Russland, ikke skal kunne unndra seg retur.

– Kirkeasyl undergraver asylsystemet i Norge. Det er det ikke aktuelt å akseptere, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Dermed kan regjeringen komme til å trekke tilbake en instruks fra 1993 som sier at politiet ikke skal hente ut folk med makt fra kirker med mindre Kirken ber om det selv eller de som oppholder seg der, er siktet for noe kriminelt.

Les også: – Ingen aksjoner mot kirkeasylanter lørdag

Elleve i kirkeasyl

Flere asylsøkere rømte fra Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes da det ble kjent at Politiets utlendingsenhet (PU) planla busstransport til Murmansk eller Nikel. Tre av dem – to menn og en gravid kvinne – kom seg til Kirkenes kirke.

Politimester Ellen Kathrine Hætta i Finnmark politidistrikt sier at politiet foreløpig ikke vil aksjonere mot kirkeasylantene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke å aksjonene mot disse i dag, fordi vi ikke anser kirkeasylantene som et stort problem, sier Hætta til NTB.

– Men hvis situasjonen endrer seg, og det kommer flere asylsøkere til kirken, så vil vi vurdere å aksjonere, sier hun.

Det sitter også åtte kirkeasylanter i Rypefjord kirke i Hammerfest.

Les også: Trolig ingen asylreturer lørdag

Opp til Kirken

Tidligere har mange brukt kirkeasyl for å unngå å bli sendt ut av Norge.

– Jeg kan ikke svare på hvorfor tidligere regjeringer har akseptert noe sånt. Man skal ikke kunne gå i kirkeasyl for å unngå å bli returnert, fastslår Kallmyr.

Ifølge statssekretæren er det nå opp til Kirken å gå i dialog med politiet om hvordan saken skal løses.

– Det er opp til Kirken å forvalte denne situasjonen på en god måte. Hvis de går i aktiv dialog med politiet og sørger for at man får avviklet dette på en god måte, er det ikke sikkert at politiet trenger å bruke makt i det hele tatt, sier han.

1. desember i fjor var det for første gang på 22 år ikke en eneste person i kirkeasyl i Norge. 16 dager senere søkte to syriske familier tilflukt i Rypefjord kirke.