– Uverdig å kreve at folk sykler tilbake til Russland

En kvinne og en mann på sykkel passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i november. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En kvinne og en mann på sykkel passerer den norsk-russiske grensen på Storskog i Finnmark i november. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland krever at personer som returneres skal bruke samme transportmiddel som da de kom inn til Norge. Uverdig, mener Arbeiderpartiets Helga Pedersen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det må være helt uaktuelt å returnere folk på sykler i de temperaturene vi ser nå, sier stortingsrepresentant Helga Pedersen til Aftenposten.

I høst kom mange asylsøkere syklende inn i Norge fra Russland over grensen ved Storskog i Finnmark. I Stortingets spørretime onsdag opplyste statsminister Erna Solberg (H) at Russland sier nei til et norsk forslag om retur med buss.

– Vi har tilbudt dem buss til nærmeste by, men russerne sier at de skal komme tilbake på samme måte som de reiste, sa Solberg i Stortinget.

Les også: Politiet samler inn sykler for å sende asylsøkere tilbake over Storskog

Onsdag kveld er det 30 minusgrader på vaktstasjonen ved Storskog i Sør-Varanger i Finnmark.

– Vi er enige i at folk uten beskyttelsesbehov skal returneres, men det er et stort poeng at det skal skje på en verdig måte. Vi vet at det kom folk med helseproblemer, eldre og folk som ikke var spesielt gode til å sykle, sier Pedersen.

I forrige uke fikk alle politidistriktene i landet en henvendelse fra Politidirektoratet om å samle inn hittesykler til personer som skal returneres, fordi mange av syklene er kastet og destruert fordi de ikke oppfylte norske krav til bremser, lys eller lignende.