Jussekspert: Ikke viktig med norsk bosetting på Svalbard

Oversiktsbilde av bebyggelsen i Longyearbyen sentrum på Svalbard.Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Oversiktsbilde av bebyggelsen i Longyearbyen sentrum på Svalbard.Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gruvedriften på Svalbard er ikke avgjørende for om det skal være bosetting på Svalbard, mener en norsk jussekspert etter nyheten om nok en krise hos kullprodusenten Store Norske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Juridisk er det ikke viktig at Norge opprettholder en bosetting på Svalbard, men politisk kan det være av betydning å vise at området er norsk territorium, sier jussprofessor og ekspert i havrett, Geir Ulfstein, til NTB.

Han ser det ikke som avgjørende for norsk suverenitet på Svalbard at det foregår gruvedrift. Torsdag kom nyheten om at en av to gruver på Spitsbergen må stenges og antallet ansatte i kullselskapet må reduseres med nesten to tredeler på grunn av lav kullpris.

– Det er ingen grunn til absolutt å holde det antallet som bor der i dag. Det viktige er å gi et troverdig signal om at Svalbard er viktig for Norge. Hvordan man skal få til det er et annet spørsmål. Kulldriften har vært nyttig fordi den er en helårs virksomhet, noe for eksempel turisme ikke vil kunne være. Så er det spørsmål om hvor mye forskning kan bidra med, sier Ulfstein.

Eksperten sier at også russerne på sin side av Svalbard også sliter med den samme sviktende lønnsomheten i kullmarkedet som Store Norske sliter med. Men også russerne ser det som viktig å være til stede på øya. Svalbard har en klar strategisk betydning på flere områder som er viktig både for Norge og Russland.