J.K Rowling vil ikke tilgi Daniel Radcliffe og Emma Watson

På dette arkivbildet fra 13. november 2018 poserer forfatter J.K. Rowling for fotografer ved ankomsten til premieren på filmen «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser» i London.
På dette arkivbildet fra 13. november 2018 poserer forfatter J.K. Rowling for fotografer ved ankomsten til premieren på filmen «Fabeldyr: Grindelwalds forbrytelser» i London. Foto: Joel C. Ryan / Invision / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den verdenskjente forfatteren har tilsynelatende lite nåde for sine tidligere samarbeidspartnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

J.K. Rowling, som ble verdenskjent for sine bøker om trollmannen «Harry Potter», har lenge vært frittalende om sine syn på transkjønnede og transkjønnedes rettigheter.

I 2017 skapte hun furore da hun likte et innlegg som fordømte bevegelsen for transkjønnedes rettigheter, skriver New York Post.

Året etter skapte forfatteren kontroverser etter å ha likt en annen tweet som hevdet at transkvinner bare var «menn i kjoler».

Siden den gangen har Rowling vært svært frittalende når det gjelder synspunktene sine, noe som har resultert i motreaksjoner fra Harry Potter-fans og til og med noen av skuespillerne i filmene.

Se video: Sekunder før katastrofe:

Lite til overs

I juni 2020 la Daniel Radcliffe, som spilte Harry Potter i filmserien, ut et lengre essay etter å ha følt seg «tvunget» til å ta bladet fra munnen på grunn av sin nære tilknytning til bokserien. «Transkjønnede kvinner er kvinner», skrev Radcliffe i brevet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emma Watson, som spilte karakteren Hermine Grang i Harry Potter-filmene, har lenge vært en åpen støttespiller LHBT-bevegelsen.

På sosiale medier delte Rowling nylig en rapport om de medisinske bevisene kjønnsbekreftende behandling av barn, som fant at det britiske helsevesenet ikke kjente til langtidseffektene av kjønnsbekreftende helsetjenester for mindreårige.

Innlegget fikk fans til å lure på om Radcliffe og Emma Watson, som spilte karakteren Hermine Grang, ville si unnskyld for sin tidligere motstand mot Rowling, og om Rowling ville tilgi dem, ifølge Daily Mail.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jeg venter bare på at Dan og Emma skal gi deg en offentlig unnskyldning, trygg i viten om at du vil tilgi dem», skrev en bruker på X til Rowling.

«Ikke trygt, er jeg redd», svarte forfatteren.

«Kan spare unnskyldningene sine»

«Kjendiser som har støttet en bevegelse som har som mål å undergrave kvinners hardt tilkjempede rettigheter, og som har brukt plattformene sine til å heie på mindreåriges kjønnsendring, kan spare unnskyldningene sine til traumatiserte kvinner i detransisjon og sårbare kvinner som er avhengige av enkjønnede rom», skrev Rowling videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Detransisjon betyr å gå tilbake til det kjønnet man er født med etter å ha gjennomført kjønnsbekreftende behandling.

Etter at Skottland innførte nye hatkrimlover vakte Rowling igjen oppsikt da hun gikk ut mot lovene og utfordret skotske myndigheter til å arrestere henne.

«Jeg er for øyeblikket ute av landet, men hvis det jeg har skrevet her kvalifiserer som et lovbrudd i henhold til den nye loven, ser jeg frem til å bli arrestert når jeg kommer tilbake til den skotske opplysningstidens fødested», skrev Rowling.