Sakkyndige mener tiltalte i Monika-saken er tilregnelig

Tiltalte Donatas Lukosevicius (tv) og Kripos' etterforskningsleder Tor Kallmyr under andre dag i Monika-saken i Nordhordland tingrett.
Tiltalte Donatas Lukosevicius (tv) og Kripos' etterforskningsleder Tor Kallmyr under andre dag i Monika-saken i Nordhordland tingrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen som er tiltalt for drapet på Monika Sviglinskaja (8), er strafferettslig tilregnelig, konkluderer de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De sakkyndige medgir at de har lite informasjon om helsetilstanden til Donatas Lukosevicius på tidspunktet da han skal ha drept åtteåringen, men tror ifølge NRK likevel ikke at han var psykotisk.

Les også: Tiltalte i Monika-saken viste fingeren til aktor

Snakket ikke om fortida

Ifølge Bergensavisen har den tiltalte ikke gitt de sakkyndige adgang til medisinske journaler, og han har ikke ønsket å fortelle noe om sin fortid. De har utelukkende basert seg på samtaler, politiavhør og vitneutsagn. I tillegg har de sett på tidligere dommer. Den litauiske 34-åringen er i hjemlandet straffedømt ni ganger, blant annet for grove ran, vold og tyverier.

De sakkyndige har ikke funnet noen tegn til at litaueren lider av psykose eller vrangforestillinger, verken under politiavhør eller i retten. Han kan likevel ha simulert sinnssykdom, mener de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han virket våken og klar og fullt orientert under samtalene, sa psykologprofessor Knut Dalen i Nordhordland tingrett i Bergen mandag.

Overbevist sakkyndig

Etter å ha sett framferden til Lukosevicius i retten, er professoren overbevist om at han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse.

– Vi er vel så sikre nå at diagnosen er fastsatt, sa han.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet i Sund på Sotra 14. november 2011. Ni måneder senere ble saken henlagt som trolig selvmord. I mai 2014 gjenopptok Hordaland politidistrikt etterforskningen.

I oktober samme år ble Donatas Lukosevicius, morens tidligere samboer, pågrepet. Han er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter, men benekter skyld.

Bakgrunn:

Tiltalt for drap på Monika fordi DNA-prøver ikke ble slettet

Tiltalt i Monika-saken anmeldt for å bestille drap på fengselsansatt