Britene ber Malaysia dele nervegassbevis

Kim Jong-uns eldre halvbror Kim Jong-nam ble drept i Malaysia 13. februar. Arkivfoto: Itsuo Inouye / AP / NTB scanpix
Kim Jong-uns eldre halvbror Kim Jong-nam ble drept i Malaysia 13. februar. Arkivfoto: Itsuo Inouye / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia ber Malaysia dele beviser om bruk av nervegassen VX i drapet på halvbroren til Nord-Koreas leder Kim Jong-un med FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske diplomaten Matthew Rycroft sier opplysninger om angrepet tidligere i februar også bør deles med Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

– Dersom de har beviser, bør de dele dem med OPCW og med Sikkerhetsrådet. Når det er gjort, kan vi ta det videre, sier FN-ambassadøren. Han sier han håper ethvert land, «i dette tilfellet Malaysia, som har potensielle beviser for noe så alvorlig som dette, gjør dem tilgjengelige så raskt som mulig».

– Vi venter på at Malaysia skal komme med en tydelig avgjørelse, sier Japans ambassadør Koro Bessho, som mener det er opp til Malaysia om landet ønsker å gå videre med opplysningene det har.

Malaysia har undertegnet Kjemivåpenkonvensjonen, som tar sikte på å stanse bruken av giftige kjemikalier. Landets FN-delegasjon har foreløpig ikke besvart henvendelser om hvilke planer landet har.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag sa OPCW at «enhver bruk av kjemiske våpen er svært urovekkende». Organisasjonen sier at «malaysiske myndigheter ser ut til å ha fastslått at nervegiften VX ble brukt i et drap på flyplassen 13. februar». Drapsofferet var Kim Jong-nam, den eldre halvbroren til Kim Jong-un, som ble drept i angrepet. Døden inntraff etter 15–20 minutter, og Malaysias helseminister sier Kim led en svært smertefull død.