Neste skritt på veien mot brexit

Første hinder i brexit-prosessen i det britiske parlamentet ble passert onsdag, men det er fortsatt et stykke fram før statsmininster Theresa May kan dra til Brussel for å forhandle om utmeldingen. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter at Parlamentet ga regjeringen klarsignal til å starte utmeldingsprosessen fra EU, skal den britiske regjeringen legge fram sin brexit-plan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om et solid knippe Labour-representanter brøt rekkene og stemte mot onsdagens lovforslag, ble det vedtatt med god margin etter 17 timers debatt i Underhuset. Dermed har tory-statsminister Theresa May fullmakt til å utløse den såkalte artikkel 50 i Lisboa-traktaten, som er starten på den formelle utmeldelsesprosessen.

Torsdag skal May legge fram en såkalt hvitbok for Parlamentet hvor regjeringen presenterer sin strategi for utmeldelsen.

– Den vil gjenspeile regjeringens plan, sier en talskvinne for May. Statsministeren har sagt at hun vil ha slutt på fri bevegelighet fra EU og inn i Storbritannia, noe som i praksis innebærer å si farvel til EUs indre marked.

Regjeringen hadde i utgangspunktet tenkt å omgå Parlamentet, men landets høyesterett fastslo at de folkevalgte måtte gi sin velsignelse. Den britiske grunnloven, som i står grad bygger på sedvane, levner ingen tvil om nasjonalforsamlingens suverenitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dem som sitter i Underhuset drev valgkamp mot utmeldelse, men folket ville det altså annerledes og stemte i juni i fjor for å forlate unionen. Skottene vil gjerne bli i EU, og de skotske nasjonalistene i SNP prøvde seg med et endringsforslag som skulle spore av hele prosessen – uten å lykkes. Labour-leder Jeremy Corbyn hadde gitt klar beskjed til sine medlemmer om å ikke blokkere fullmakten, men det er ikke klart hva slags represalier som venter ordrenekterne.

Selv om onsdagens fullmakt ble gitt tross et mindre opprør i Labour, kan lovforslaget fortsatt strande i Overhuset. Der har ikke De konservative flertall, og de høye damer og herrer er ikke like bekymret for å gjøre seg upopulære i opinionen.