FN-panel skal undersøke krigsforbrytelser i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

New York (NTB-AFP): FNs hovedforsamling er enige om å nedsette et panel som skal fremskaffe bevis for at det er begått krigsforbrytelser i Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resolusjonen fikk støtte av 105 av 193 medlemmer. Iran, Kina og Russland, Syrias presidents Bashar al-Assads hovedallierte, var blant de 15 landene som stemte imot. 52 land var verken for eller imot beslutningen. I 2014 blokkerte Russland og Kina en anmodning fra Sikkerhetsrådet om å la Den internasjonale straffedomstolen (ICC) begynne å undersøke krigsforbrytelser i Syria.

Panelet skal «samle inn, konsolidere, sikre og analysere bevis på brudd» på menneskerettigheter siden mars 2011, og forberede saker som kan gå videre til et krigsdomstol, heter det i resolusjonen.

Det er første gang det internasjonale samfunnet har klart å komme til enhet om et slikt tiltak, og FN tar dermed det første steget mot å rettsforfølge personer som er ansvarlige for grusomheter i den nesten seks år lange krigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Panelet kommer til å arbeide tett sammen med FNs granskningskomité, som har fremlagt flere rapporter som beskriver overgrep og voldeligheter begått under krigen. Hittil er 310.000 personer drept.

Sivile grupper har utarbeidet dokumenter, lister over vitner og videoopptak som vil kunne brukes i en rettssal en dag. (©NTB)