Vestafrikanske ledere anerkjenner valget i Gambia

Den vestafrikanske samarbeidsblokken ECOWAS gjør det klart at de stiller seg bak Gambias påtroppende president Adama Barrow. Foto: Reuters / NTB scanpix
Den vestafrikanske samarbeidsblokken ECOWAS gjør det klart at de stiller seg bak Gambias påtroppende president Adama Barrow. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abuja (NTB-AP): Toppmøtet med vestafrikanske ledere stiller seg bak Gambias nyvalgte president Adama Barrow. Landets sittende president avviser fortsatt valget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vestafrikanske statsledere lovet lørdag å respektere valget av forretningsmannen Adama Barrow når han tar over etter sittende president Yahya Jammeh, og sier de vil delta på innsettelsen 19. januar.

De vestafrikanske lederne garanterer også for sikkerheten og beskyttelse av Gambias påtroppende president, som har sagt at han frykter for sitt liv. På toppmøtet i Abuja i Nigeria ble de enige om å «innføre alle nødvendige tiltak for å håndheve resultatet» av valget.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, frykter økt trakassering av FN-soldater som nylig er utplassert i landet.

– Det er dypt bekymringsfullt, med tanke på rapporter om brudd på menneskerettigheter i Gambia, inkludert overdreven bruk av makt mot demonstranter, vilkårlig fengsling og dødsfall i varetekt, samt påstander om tortur og mishandling av fanger, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jammeh overrasket mange da han nesten umiddelbart erkjente valgnederlaget 1. desember, 22 år etter at han kom til makten. Presidenten gratulerte rivalen Barrow med seieren, og gambiere feiret maktskiftet. Men tirsdag sendte partiet hans en formell klage der de ber om gjenvalg. De mener valget er ugyldig og klager på angivelige feil begått av den uavhengige valgkommisjonen og justisministeren under valget. (©NTB)