Lucia-barn skapte rasistisk hatstorm

Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et reklamebilde av et Lucia-barn med mørk hud har fått hatet til å koke på sosiale medier i Sverige. Motreaksjonene lot ikke vente på seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kjærlighetsbølge har skylt over hatet, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Bildet av barnet, som det er vanskelig å fastslå kjønnet på, og som er utstyrt med hvit kappe og lys på hodet, utløste først en rekke negative kommentarer på sosiale medier.

«Kvalmt av dere å gjøre narr av våre nordiske tradisjoner på denne måten», heter det i ett av innleggene. En annen skriver «Faen, jeg spyr».

Det er butikkjeden Åhléns som står bak reklamen som vekker så sterke reaksjoner på ytre høyrefløy i Sverige.

– Utrolig støtende

– Det er utrolig støtende å se disse hatefulle kommentarene, sier Åhléns kommunikasjonssjef Weronika Nilsson til Nyheter24.

De opprørte skribentene reagerte på at barnet ikke var hvitt, og at det var umulig å avgjøre om det var en jente eller gutt.

– Alle har rett til å være Lucia om hen vil, sier Nilsson, og bruker det kjønnsnøytrale personlige pronomenet som mange svensker har tatt i bruk.

Kommentarene har imidlertid ført til en motreaksjon, der mange hyller Lucia-barnet. Søndag morgen hadde bildet fått knapt 200 sinte reaksjoner på Åhléns Facebook-side, mens over 10.000 har trykket på «like»-knappen.