PU-sjef blir trolig ny topp i Politidirektoratet

URIASPOST: Kristin Kvigne har som sjef for Politiets Utlendingsenhet hatt en svært krevende jobb, og får svært gode skussmål fra kolleger i etaten. Nå er hun favoritt til å overta etter Knut Smedsrud (bak i midten) i Politidirektoratet. Til høyre innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.
URIASPOST: Kristin Kvigne har som sjef for Politiets Utlendingsenhet hatt en svært krevende jobb, og får svært gode skussmål fra kolleger i etaten. Nå er hun favoritt til å overta etter Knut Smedsrud (bak i midten) i Politidirektoratet. Til høyre innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang trakk hun søknaden etter en telefon fra POD. Nå har sjefen for Politiets Utlendingsenhet, Kristin Kvigne (51), søkt stillingen som direktør for politifagavdelingen i Politidirektoratet (POD) igjen – og er soleklar favoritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har søkt stillingen som avdelingsdirektør politifagavdelingen i

Kun fire navn på søkerlisten

  • Doaa Alghalban (36), Startigic Advisor - in the capacity of Quality and Excellence Managment.
  • Thorbjorn Gaarder (60), Chief credit officer.
  • Kristin Kvigne (51), sjef for Poltiets utlendingsenhet.
  • Atle Roll-Matthiesen (48), fungerende avdelingsdirektør i politifagavdelingen i POD.

Politidirektoratet fordi dette er en av de mest spennende og utfordrende jobbene i norsk politi. Jeg mener også at jeg har en bakgrunn og kompetanse som gjør meg kvalifisert for stillingen, sier Kristin Kvigne til ABC Nyheter.

Etter det ABC Nyheter har grunn til å tro, ble hun denne gangen oppfordret til å søke. På direkte spørsmål om det er riktig, svarer Kvigne slik:

– I forkant av min søknad var jeg i kontakt med Delphi.

Det er rekrutteringsbyrået POD bruker.

Les også: Ingen politiutdannede kvinner blant 32 POD-sjefer

Krass kritikk

Det har blåst kraftig rundt flere sjefsansettelser i POD. Ansettelsen av Knut Smedsrud i stillingen som beredskapsdirektør i februar førte til krasse karakteristikker og sterk ordbruk fra både politietaten og det politiske miljøet. Ord som kameraderi, Gutteklubben Grei og gubbevelde preget den påfølgende debatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken var at visepolitimester Marit Fostervold i Trøndelag brått trakk søknaden til ovennevnte stilling etter å ha blitt ringt opp av HR-direktøren i POD.

Det samme opplevde Kristin Kvigne i mai 2013: Også da søkte hun direktørstillingen i Politifagavdelingen, som hun fungerte i. Men trakk søknaden sin rett før innstillingen skulle skrives etter at assisterende politidirektør Vidar Refvik ringte.

Det stemmer det. Han ringte meg. Slik jeg husker det, sa han: «Jeg kommer til å skrive deg ut av denne stillingen hvis du selv ikke trekker søknaden», sa Kvigne til Politiforum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også da fikk Knut Smedsrud – som ikke hadde stått på de offentlige søkerlistene POD la ut – jobben.

Les også: HA-advokat ble sjef for kampen mot organisert kriminalitet. Ekspert: – En uryddig og uheldig ansettelse

Kun fire på søkerlisten

I politietaten har det åpent blitt hevdet at ansettelsene på toppene er et utslag av kameraderi. Tidligere leder av Politiets Fellesforbund Arne Johannessen skrev på sosiale medier at POD kunne spare penger på å lyse ut stillingen da Smedsruds nestkommanderende, Atle Roll-Matthiesen (48), ble innbeordret til å fungere i direktørstillingen etter ham:

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ein skal vel "nytta vanleg praksis". Då er det nok avgjort på forhånd og bortkasta for andre å søka. Det har vore for mykje av dette i fleire år! Kultur!».

Mens nåværende PF-leder Sigve Bolstad sa mange vegrer seg for å søke jobben, fordi de mener det avgjøres på kammerset hvem som skal få den.

– Folk oppfatter ikke at det er reelle søkeprosesser, sa Bolstad til ABC Nyheter.

Men Kristin Kvigne søkte altså likevel – sammen med Atle Roll-Matthiesen. Med to andre på søkerlisten er den med kun fire navn oppsiktsvekkende kort. I realiteten står det mellom Kvigne og Roll-Matthiesen.

– Jeg har full tillit til at søkeprosessen vil bli godt ivaretatt av Politidirektoratet, sier Kvigne, og legger til:

– For øvrig har jeg ingen ytterligere kommentarer til dette nå, og vil avvente den videre prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politidirektøren: – Kjenner meg ikke igjen i kritikken

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vanskelig å forbigå

Politidirektør Odd Reidar Humlegård har et betydelig politisk press på seg for å øke mangfoldet i POD, både fra egne rekker og justisministeren. I tildelingsbrevet krever de at POD redegjør « for status og for hvilke tiltak som er iverksatt for å øke andelen av kvinnelige ledere dersom denne er under 40 pst.». Justisministeren har dessuten presisert at andelen kvinner skal økes.

Leder av Oslo Politiforening, Kristin Aga, er blant dem som har benyttet ordene «kameraderi» og «gubbevelde» om ansettelsesprosessene i POD. Nå sier hun til ABC Nyheter:

– Vi har en forventning om at det kjøres en god og ryddig prosess i forhold til hvordan man kjører sånne prosesser i staten. Det vil lede frem til den best kvalifiserte kandidaten.

– Er du glad for at Kristin Kvigne søkte?

– Ja, man ønsker bestandig at dyktige kandidater, både kvinner og menn, søker. Kvigne er en dyktig leder, og det er spennende at hun er på søkerlisten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kun fire har søkt. Hva tenker du om det?

– Generelt skal man si at med en sånn tung topplederstilling i norsk politi hadde det vært ønskelig med flere kandidater, sier Aga, men understreker at hun ikke vil spekulere i årsaken.

FAVORITT: – Jeg har søkt stillingen fordi dette er en av de mest spennende og utfordrende jobbene i norsk politi. Jeg mener også at jeg har en bakgrunn og kompetanse som gjør meg kvalifisert for stillingen, sier Kristin Kvigne Foto: Politiet
FAVORITT: – Jeg har søkt stillingen fordi dette er en av de mest spennende og utfordrende jobbene i norsk politi. Jeg mener også at jeg har en bakgrunn og kompetanse som gjør meg kvalifisert for stillingen, sier Kristin Kvigne Foto: Politiet

Kristin Kvigne får av en rekke politikilder ABC Nyheter har snakket med, de beste skussmål – og har en meget sterk CV. Hun har siden 2013 hatt en av uriaspostene i norsk politi som sjef for 950 medarbeidere i Politiets Utlendingsenhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det blir vanskelig å forbigå henne», er omkvedet.

– Hun slår Roll-Matthiesen på alle måter. Hun har gode referanser som leder. Hun er sjef for 950 medarbeidere i PU, og klarer den jobben meget godt. Det er ikke enkelt å ha det fokuset på seg, turnere POD, de ansatte, kritisk media og ikke minst politikere. Og så er hun jo flink, sier en polititopp til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kristin Kvigne er utdannet jurist, og har vært 16 år i etaten. Hun har solid politiledererfaring og har vært sjef for internasjonal seksjon i POD og fungerende direktør for politifagavedlingen – stillingen hun har søkt nå – i ni måneder. Fra 2006 til 2009 var hun i Interpol.

Fungerende direktør Atle Roll-Matthiesen ble tilsatt som nestleder på politifag i 2013, og ble hentet inn til POD av Humlegård fra Kripos, der de to jobbet tett da Humlegård var sjef. Matthiesen er på politilederkonferanse i New Zealand, og har ikke hatt anledning til å kommentere sin søknad.