– Dette er absolutt politiets hverdagVoldsdømt mann angrep politiet med motorsag

VAR LIVREDDE: - Dette viser absolutt politiets hverdag. Men det er en spesiell sak, og polititjenestemennene skal ha skryt for å ha holdt hodet så kaldt. Vitnet sa at han var livredd, og at han var imponert over at det ikke gikk noen skudd, sier politiadvokat Ellen Malmberg på Kongsvingver politistasjon.
VAR LIVREDDE: - Dette viser absolutt politiets hverdag. Men det er en spesiell sak, og polititjenestemennene skal ha skryt for å ha holdt hodet så kaldt. Vitnet sa at han var livredd, og at han var imponert over at det ikke gikk noen skudd, sier politiadvokat Ellen Malmberg på Kongsvingver politistasjon. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en rusende motorsag veivende over hodet, stormet den fulle og tidligere voldsdømte 35-åringen mot to bevæpnede politimenn, som opplevde situasjonen som ekstremt truende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå får de to tjenestemennene på Kongsvinger skryt for å ha holdt hodet kaldt – og ikke å ha avfyrt skudd mot nord-ødølingen som angrep dem med det livsfarlige våpenet.

35-åringen er idømt seks måneder fengsel, fremgår det av en ikke rettskraftig dom fra Glåmdal tingrett i Hedmark.

Hendelsen skjedde i Nord-Odal om ettermiddagen lørdag 19. mars. Politiet ble kontaktet av vitner, fordi den tidligere voldsdømte 35-åringen hadde fremsatt trusler. Da de hørte at kjenningen av politiet hadde motorsag, fikk de innvilget bevæpning, og rekvirerte også en ambulanse i fall noe annet var galt, fremgår det av dommen.

Les også : Politimenn: – Skjøt for å drepe oss

Hadde låst kjedebremsen med ståltråd

Fremme på åstedet, prøvde politimennene å få kontakt med mannen som sto nede ved en elv. Han ropte om det var han de ville ha kontakt med, og begynte å gå opp bakken mot tjenestemennene da de bekreftet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plutselig startet 35-åringen motorsagen, og løp mot de to politimennene med sagen hevet over hodet. Ifølge dommen ropte de to politimennene «bevæpnet politi» flere ganger, uten at mannen gjorde tegn til å stoppe, han stormet videre mens motorsagen brølte. Den ene politimaannen tok frem skjold, den andre trakk da tjenestevåpenet, og truet med å skyte.

Undersøkelse av sagen viste at kjedebremsen var surret opp med ståltråd, slik at sagkjedet ikke ville ha stanset selv om han 35-åringen hadde kastet sagen mot politimennene. Det var med andre ord et svært farlig våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kunne ha kastet motorsagen på dem mens sagkjedet fremdeles gikk, opplyser politiadvokat Ellen Malmberg ved Kongsvinger politistasjon til ABC Nyheter.

Les også: Tyver kastet motorsager etter politiet under biljakt

Var livredde

Ifølge dommen opplevde begge to situasjonen som svært alvorlig, og fryktet for sine liv. Ambulansesjåføren sa i retten at han i løpet av sine 20 år i ambulansetjenesten aldri tidligere hadde vært vitne til noe like truende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han var svært overrasket over at politimennene ikke løsnet skudd.

– Det var en ekstrem situasjon. Tjenestemennene holdt hodet kaldt, og opptrådte helt eksemplarisk, sier Ellen Malmberg, som var aktor i saken.

Begge politimennene opplevde tiltalte som beruset og aggressiv. Den ene politimannen sa at han opplevde situasjonen som ekstrem, og at han var nær ved å bruke våpenet. Rundt ti meter fra politimennene kastet 35-åringen fra seg motorsagen, og de fikk passivisert ham.

Blodprøvene tatt av 35-åringen etterpå, viste at han hadde to i promille. Han er tidligere straffedømt, blant annet for vold.

– Politiets hverdag

– Dette viser absolutt politiets hverdag. Men det er en spesiell sak, og polititjenestemennene skal ha skryt for å ha holdt hodet så kaldt. Vitnet (ambulansesjåføren, red. anm.) sa at han var livredd, og at han var imponert over at det ikke gikk noen skudd; at politiet håndterte situasjonen så rolig. Men det var veldig nære på, sier politiadvokat Malmberg, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har de håndtert situasjonen helt etter boken, og kanskje litt mer. Det var en veldig truende situasjon.

35-åringen ble i retten dømt til seks måneders fengsel, hvor av 60 dager ble utsatt med en prøvetid på to år. Ved siden av å ha truet politiet med motorsag, ble mannen dømt for trusler mot en annen person, samt å ha startet brann etter å ha røkt på sengen, slik at brannvesenet måtte rykke ut.

Dommen er ikke rettskraftig, men er forkynt 35-åringen i fengselet. Politiet kommer ikke til å anke, ifølge Malmberg.

Får kritikk

Stasjonssjefen på Kongsvinger får likevel mild kritikk etter den dramatiske hendelsen. Årsaken er at i tilfeller der politiet bevæpnes, skal det umiddelbart innrapporteres til Politidirektoratet. Det ble ikke gjort før flere uker senere.

- Det går på internrutine når man har hatt et oppdrag som innbefatter bevæpning. Tjenestemennene skulle skrevet kort rapport som skulle vært meg i hende. Vi skal rapportere til Politidirektoratet så fort det blir truet med tjenestevåpen, opplyser politioverbetjent Morten Bjerkestrand, leder operativ seksjon, ved Innlandet politidistrikt til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et brev til Politidirektoratet skriver han: «Jeg beklager at denne innrapporteringen ikke kommer før nå. Politistasjonssjef i Kongsvinger er varslet, og bedt om å innskjerpe rapporteringsrutinene på disse forholdene.».

De to politimennene har fått oppfølging på jobb etter den dramatiske hendelsen, men har vært i vanlig tjeneste, opplyser Ellen Malmberg.

35-åringen har ikke tatt stilling til om han skal anke:

- Jeg har mottatt dommen, og skal gå gjennom den sammen med min klient i løpet av uken, sier 35-åringens forsvarer Jostein Løken i advokatfirmaet Elden til ABC Nyheter.