Høyaktuell rettssak for bevæpningsutvalget:Politimenn: – Skjøt for å drepe oss

RETTSSAK TIRSDAG: De to politimennene er overhodet ikke i tvil om at de hadde vært sjanseløse uten våpen. Den yngste politimannen reddet livet da han kastet seg bak politibilen idet den tiltalte 32-åringen ifølge tiltalten skjøt mot ham, og dernest rettet våpenet mot makkeren.
RETTSSAK TIRSDAG: De to politimennene er overhodet ikke i tvil om at de hadde vært sjanseløse uten våpen. Den yngste politimannen reddet livet da han kastet seg bak politibilen idet den tiltalte 32-åringen ifølge tiltalten skjøt mot ham, og dernest rettet våpenet mot makkeren. Foto: NTB/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To politimenn takker den midlertidige bevæpningen i fjor sommer for at de lever. Tirsdag starter rettssaken mot en 32 år gammel mann som avfyrte skudd mot dem – og selv ble skutt – i Gjøvik tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen er tiltalt for totalt åtte straffbare forhold begått natt til 26. juni 2015.

Utvalgets sammensetning og sekretariat

Regjeringen har nedsatt et utvalg som skal evaluere praksisen med et ubevæpnet norsk politi og vurdere om den skal endres. Innen 15. mars 2017 skal utvalget levere en offentlig utredning.

Lagmann Kari Lynne, Trondheim (leder)

Politiinspektør Kenneth Berg, Tønsberg

Pensjonist Anders Snortheimsmoen, Asker

Professor Liv Finstad, Oslo

Politimester Arne Jørgen Olafsen, Oppegård

Advokat Anette Vangsnes Askevold, Bergen

Pensjonist Anne Kari Lande Hasle, Oslo

Utvalgets arbeid støttes av et sekretariat på to personer.


Kilde: Justis- og beredskapsdepartementet

Statsadvokatene i Hedmark og Oppland har i tiltalebeslutningen tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om forvaring for 32-åringen.

De to politimennene får vitne under full anonymitet grunnet trusler 32-åringen ifølge tiltalebeslutningen skal ha fremsatt mot politimannen som skjøt ham under fangetransport til arresten. Blant annet skal han ha vist til at han hadde vært med i to kriger i Tsjetsjenia.

Saken er høyaktuell: Den midlertidige bevæpningen begrunnet med terrortrusselen opphørte i januar, og er en het potet i Beredskaps-Norge.

Sist fredag oppnevnte regjeringen i statsråd et bevæpningsutvalg som skal evaluere praksisen med ubevæpnet politi i Norge.

I det syv personer store utvalget sitter blant andre tidligere leder av Beredskapstroppen (Delta), Anders Snortheimsmoen, tidligere politimester i Follo, Arne Jørgen Olafsen og professor i kriminologi ved UiO, Liv Finstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Jørgen Olafsen sier til ABC Nyheter at han gjerne skulle fulgt saken på Gjøvik, men dessverre ikke har anledning.

– Jeg gleder meg til å arbeide i bevæpningsutvalget, sier den tidligere politimesteren.

Les også: Mann såret i skuddveksling med politiet

– Skjøt for å drepe oss

Utvalget skal også se på erfaringene med midlertidig bevæpning og praktiseringen av ordningen med fremskutt lagring av våpen i bil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et endret kriminalitets- og trusselbilde gjør det nødvendig å utrede behovet for om politiet skal være bevæpnet på mer permanent basis. Det er viktig at vi får et faglig godt grunnlag for fremtidige valg når det gjelder bevæpning av norsk politi, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

De to erfarne politimennene på henholdsvis 37 og 41 år er helt tydelige på at de lever takket være den midlertidige bevæpningen. I et intervju med fagbladet Politiforum fortalte de to om «skuddene på Hadeland».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjerningsmannen hadde et grovkalibret våpen med fullt magasin. Han skjøt først rett mot politimannen på 37, og siktet deretter på makkeren på 41.

– I tillegg var det ting han sa både på åstedet, og i etterkant, som bekrefter hans vilje til å drepe oss, fortalte den 41 år gamle politimannen til Politiforum.

Les også: Opphever midlertidig bevæpning av politiet

– Sjanseløse uten våpen

De to politimennene er overhodet ikke i tvil om at de hadde vært sjanseløse uten våpen. De var ute på en stor åpen plass, og ville vært et lett mål dersom de ikke kunne skyte tilbake.

Den yngste politimannen reddet livet da han kastet seg bak politibilen idet gjerningsmannen skjøt. Hans makker (41) hadde da pågrepet tiltaltes kumpan, som gjorde motstand. 41-åringen visste ikke om makkeren var skutt og drept da den tiltalte 32-åringen rettet våpenet mot ham selv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da slo den grundige operative treningen vår inn. Jeg trekker pistolen så raskt jeg kan med høyre hånd, og får ham rett i siktet. I et mikrosekund tenker jeg på å legge ned siktepunktet, for å unngå å treffe han i kritisk område. Så trekker jeg av, fortalte politibetjenten (41) til Politiforum.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra politiduoen gikk ut av tjenestebilen og den tiltalte 32-åringen går i bakken etter å ha blitt skutt, er det gått 10 sekunder. Men han nekter først å gi fra seg våpenet. Hans kompis motsetter seg også å bli pågrepet, og kapitulerer først når han blir truet med pepperspray.

– Hodeløse høns med skudd flyvende rundt

Det som i utgangspunktet var rutineoppdrag, hadde brått blitt en jobb med livet som innsats. Normalt ville ikke politiet på et slikt oppdrag ha fått tillatelse til bevæpning. De ville kun ha vært utstyrt med «gode ord», AT (arrestasjonsteknikk), pepperspray og batong – som er det norsk politi har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskutt lagring ville også vært nytteløst, ifølge de to politibetjentene. De hadde ingen mulighet til å returnere til bilen da de først hadde forlatt den, da hadde de måtet snu ryggen til gjerningsmennene for å låse opp våpenskrinet.

– Den eneste muligheten vi kunne hatt for å overleve, ville være å springe som hodeløse høns ut i sommernatta over en stor åpen plass. Trolig med skuddene flyvende rundt oss, sa politibetjentene til Politiforum.

Ifølge politibetjentenes utsagn hadde de to kriminelle i så fall hatt fri tilgang til en politibil med våpen og ammunisjon nedlåst i skrin.

Det er satt av fire dager til rettssaken i Gjøvik tingrett.

Bevæpningsutvalget har frist til 15. mars 2017 med å levere sin offentlige utredning.