Nye protester i Brasil etter Rousseff-grep

Regjeringskritiske demonstranter holdt protester i Brasil onsdag kveld, etter at en telefonsamtale mellom president Dilma Rousseff og ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva ble offentliggjort.
Foto: Leonardo Benassatto / Reuters / NTB scanpix
Regjeringskritiske demonstranter holdt protester i Brasil onsdag kveld, etter at en telefonsamtale mellom president Dilma Rousseff og ekspresident Luiz Inácio Lula da Silva ble offentliggjort. Foto: Leonardo Benassatto / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brasília (NTB-AFP): Illsinte brasilianere demonstrerte onsdag kveld i Brasília og São Paulo etter at politiet offentliggjorde et opptak av en samtale mellom president Dilma Rousseff og hennes forgjenger Luiz Inácio Lula da Silva.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere onsdag ble det klart at Rousseff har utnevnt sin mentor, ekspresidenten Lula, til sin nye stabssjef. Opptaket som politiet slapp etter kunngjøringen kaster angivelig nytt lys over spillet som har foregått i kulissene i forkant av presidentens siste grep.

Samtalen mellom Rousseff og Lula ble tatt opp onsdag morgen av politiet, som har avlyttet Lulas telefon. Der sier presidenten at hun vil sende ham en offisiell nominasjon til rollen som stabssjef, slik at han kan bruke den «om nødvendig».

Opptaket blir sett på som en bekreftelse av at målet med å utnevne Lula til stabssjef var å beskytte ham fra en mulig fengsling på grunn av en korrupsjonssiktelse. Regjeringsmedlemmer i Brasil kan nemlig bare dømmes i landets høyesterett, mens det er en føderal rettsinstans som skal ta stilling til siktelsene mot Lula.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Telefonopptaket ble offentliggjort av den føderale dommeren Sergio Moro, som leder etterforskningen av Petrobras-skandalen, kjent som verdens største korrupsjonssak. Lula har hardnakket nektet enhver involvering i saken, men påtalemyndigheten har siktet ham for hvitvasking av penger og dokumentforfalskning og ba i forrige uke om at ekspresidenten varetektsfengsles.

Rundt 2.000 mennesker tok umiddelbart til gatene i hovedstaden Brasília etter at telefonopptaket ble sluppet. De krever at både Lula og Rousseff trekker seg og gir sin støtte til Moro. I São Paulo samlet tusenvis seg til protester sent onsdag kveld, og mange av dem ropte «Gå av! Gå av!». (©NTB)