Slik reagerte folk da de så en «barnebrud» på gata i Libanon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kampanje mot barnebryllup arrangerte den libanesiske organisasjonen Kafa en fotoseanse på gata med en eldre mann og en 12 år gammel jente i bryllupskjole. Se hvordan folk reagerte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver dag står omlag 39.000 jenter barnebrud. Mange av jentene må slutte på skolen og blir tvunget inn i voldelige og seksuelle relasjoner. De opplever uønsket graviditet og farlige svangerskap, blir frarøvet sin barndom og kontrollen over eget liv.

I en fersk kampanjevideo fra den libanesiske likestillingsorganisasjonen Kafa (arabisk for «Nok») arrangeres en fiktiv bryllupsfotografering med en eldre mann og en 12 år gammel jente i bryllupskjole på gaten i Beirut.

Les også: – Barne­ek­te­skap er en epidemi i Bang­la­desh

Mens en fotograf knipset bilder av den unge jenta og mannen som ser ut som han kunne være hennes bestefar, filmer organisasjonen reaksjonene fra forbipasserende langs promenaden.

Se videoen øverst i artikkelen.

I videoen kan man se hvordan flere på gata reagerer med sjokk og vantro, og forsøker å gripe inn i situasjonen ved å spørre hvem som står bak den kriminelle handlingen. Ektemannen, som i realiteten er en skuespiller, svarer at loven tillater det og at jentas foreldre også samtykker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jeg kaller det arrangert voldtekt

Videoen avslutter med en tekstplakat på arabisk hvor det står at lover fra våre besteforeldres tid ikke lenger bør ha gyldighet, et utsagn Kafa håper kan være med å modernisere lovverket.

Den libanesiske likestillingsorganisasjonen Kafa er ikke den eneste organisasjonen som har skapt overskrifter verden over i arbeidet mot barnebryllup.

Les også: Barnebrud kan få norsk enke­pen­sjon

I fjor høst sto hjelpeorganisasjonen Plan Norge bak kampanjen «Stopp bryllupet» som handlet om en norsk 12-åring som skulle giftes bort til 37 år gamle Geir. Kampanjen var et samarbeid med kjendiser og inkluderte også den falske bloggen «Theas bryllupsblogg» som ga seg ut for å handle om 12 år gamle Theas bryllupsforberedelser.

Se video fra «vielsen» her: