– Norge må øke militær innsats i Sør-Sudan

Titusenvis av sivile sørsudanere har søkt beskyttelse i FNs baser i Sør-Sudan. Situasjonen er desperat, forteller Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.
Titusenvis av sivile sørsudanere har søkt beskyttelse i FNs baser i Sør-Sudan. Situasjonen er desperat, forteller Liv Tørres i Norsk Folkehjelp. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bør sende flere soldater til FN-styrken i Sør-Sudan, mener generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge må vurdere å sette inn større styrker inn under FN-operasjonen UNMISS, sier Tørres til NTB.

Borgerkrigen i verdens yngste land har vart i 20 måneder og har nå spredt seg til alle hjørner av landet.

– I dag har vi en situasjon med kamper i alle delstatene. Og risikoen er stor for at dette vil eskalere enda mer, sier Tørres.

– UNMISS må styrkes betraktelig for at dette skal gå bra. Da må det norske bidraget økes, slår hun fast.

UNMISS består i dag av om lag 7.000 soldater og annet personell. Det norske bidraget utgjør til sammen 18 stabs- og liaisonoffiserer og logistikkpersonell, ifølge Forsvaret.

Søker hjelp, dør på veien

Tørres var selv i Sør-Sudans hovedstad Juba for en uke siden, der hun hadde møter med sentrale politiske aktører og hjelpeorganisasjoner.

– Alle tror at situasjonen kommer til å bli mye verre. Landet er i ferd med å falle fullstendig fra hverandre, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kampene har ført til store forflytninger av tusenvis av sivile som søker beskyttelse i UNMISS-leirene rundt om i Sør-Sudan.

– Det er voldsomme kapasitetsproblemer, og forholdene er helt desperate. Mange sulter i hjel på veien, sier Tørres.

Oppsplitting

Sør-Sudans president Salva Kiir har vært skeptisk og vegret seg flere ganger for å skrive under på fredsavtalen med sin erkerival og tidligere visepresident Riek Machar.

En talsmann for USAs utenriksdepartement, John Kirby, sa tirsdag at Kiir har sagt han skal undertegne den nyeste avtalen som ble lagt fram mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens konflikt startet som en maktkamp mellom de to, men fikk raskt en etnisk dimensjon og utviklet seg til en særdeles stygg og blodig kamp mellom landets to største folkegrupper, dinkaene og nuerne.

Den siste tiden har frontene splittet seg opp, og mange krigsherrer prøver nå å mele sin egen kake, forteller Tørres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alles fokus er nå på at fredsavtalen må bli undertegnet. Og ja, det er viktig med en avtale, men det er på langt nær nok. Det vi ser nå er en voldsom fragmentering av aktørene. Det er en reell og stor fare for at alt vil sprekke, sier hun.

– Kan ikke gi opp

Sør-Sudan er rikt på både rikt på olje, tømmer, gull og mineraler, og bak av krigsherrene står tunge økonomiske interesser, ifølge generalsekretæren.

– De får jo penger ett eller annet sted fra til å kjøpe våpen. Det gjør det jo også mye vanskeligere å finne en løsning, sier hun.

Norge var sterkt involvert i Sør-Sudans kamp for å løsrive seg fra Sudan i nord, og norske politikere har gjennom årene investert både betydelige summer og politisk prestisje i landet som raknet etter knapt to og et halvt år på egne bein.

– Er det på tide å gi opp?

– Det er et vanskelig spørsmål. Men det er et faktum at skjebnen til veldig mange sivile sørsudanere hviler på skuldrene til det internasjonale samfunnet. Hvis vi skulle gi opp, kommer fryktelig mange mennesker til å dø. Det kan vi bare ikke sitte og se på, sier Tørres.