Russisk rakettprodusent: – MH17 trolig ned med BUK-system

Redningspersonell ved krasjstedet. Foto:Mstyslav Chernov/ AP/ NTB scanpix
Redningspersonell ved krasjstedet. Foto:Mstyslav Chernov/ AP/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En russisk våpenprodusent sier tirsdag at Malaysia Airlines-flyet som styrtet i Øst-Ukraina i fjor, trolig ble skutt ned av en rakett fra rakettsystemet BUK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de 298 menneskene om bord døde da flyet styrtet i et opprørskontrollert område 17. juli i fjor. Ukrainske og vestlige etterforskere har lenge hevdet prorussiske opprørere skjøt ned flyet med en rakett av denne typen, og at den var levert av Russland.

Bakgrunn: Gransking viser at MH17 ble truffet av flere objekter

Mandag offentliggjorde den statskontrollerte russiske rakettprodusenten Almaz-Anteij sin egen rapport, basert på offentlig tilgjengelige fotografier av vraket. Selskapet kan ikke si om det var regjeringsstyrker eller separatister som skjøt ned flyet, men går langt i å anklage hæren for å være ansvarlig.

– Den første delen av vår analyse viser at typen rakettsystem som ble brukt, var BUK-M1, sier Mikhail Malysjevskij i selskapet på en pressekonferanse.

Denne typen rakett er ikke blitt produsert i Russland siden 1999, og den finnes i den ukrainske hærens arsenal, ifølge Almaz-Anteij. Selskapet hevder at raketten trolig ble avfyrt fra landsbyen Zarosjtsjenske sør for passasjerflyets rute.

Moskva har konsekvent avvist vestlige beskyldninger og legger skylden på ukrainske myndigheter.

Separatistledere har tidligere innrømmet at de hadde et rakettsystem av denne typen.