Tar tid å hente nye Syria-flyktninger til Norge

De parlamentariske lederne på Stortinget fortsetter tirsdag de politiske samtalene om nye Syria-flyktninger.  – Blir det et utfall som innebærer flere kvoteflyktninger nå, må det dekkes inn krone for krone i revidert budsjett, mener Høyres parlamentariske leder Trond Helleland ( i midten). Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik (til venstre for Helleland). Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
De parlamentariske lederne på Stortinget fortsetter tirsdag de politiske samtalene om nye Syria-flyktninger. – Blir det et utfall som innebærer flere kvoteflyktninger nå, må det dekkes inn krone for krone i revidert budsjett, mener Høyres parlamentariske leder Trond Helleland ( i midten). Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik (til venstre for Helleland). Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

De politiske samtalene om nye Syria-flyktninger fortsetter tirsdag ettermiddag. Selv om partiene skulle bli enige om å ta imot flere i 2015, er det usikkert om dette lar seg gjøre i praksis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Status så langt i år kan gi en pekepinn. Venstre og KrF fikk som kjent regjeringen med på å øke antallet kvoteflyktninger fra Syria til 1.500 under budsjettforhandlingene i fjor høst.

Men til tross for at oppholdstillatelser er innvilget, har ingen av dem ankommet Norge, viser en oversikt NTB har innhentet hos Utlendingsdirektoratet.

– Vi har innvilget til sammen rundt 645 personer opphold som overføringsflyktninger så langt i år. 544 av disse er fra Syria. Disse vil begynne å ankomme landet i tiden fremover, opplyser UDI.

Totalt har omkring 640 overføringsflyktninger kommet til Norge hittil i år, men de aller fleste av disse sakene ble innvilget i 2014, altså på fjorårets kvote.

Halvt år

Før utlendingsmyndighetene innvilger opphold, skal intervjuer foretas og avtaler inngås med kommuner som kan gi flyktningene et sted å bo. Faktisk kan det ta inntil et halvt år fra kvoteflyktningene får innreisetillatelse til de faktisk kommer hit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det store flertallet av saker vil det dreie seg om alt fra noen uker til flere måneder. Gjennomsnittet fra vedtak til bosetting er i overkant av fire måneder for overføringsflyktninger, fremgår det av oversikten fra UDI.

Det finnes imidlertid en hastekvote på 75 personer i året som åpner for at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet kan inngå avtale med kommune om bosetting i løpet av to arbeidsdager etter at saken er presentert fra UDI.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse sakene vil flyktningene kunne være i landet etter i overkant av én uke, dersom alt går etter planen, opplyses det.

Inndekning

Etter forpostfektninger og innledende samtaler før forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem forrige uke, møtes de parlamentariske lederne tirsdag til reelle forhandlinger om nye Syria-flyktninger.

Møtet finner sted i statsrådssalen tirsdag ettermiddag, etter at Stortinget først har behandlet mistillitsforslaget mot justisminister Anders Anundsen (Frp) for håndteringen av asylbarnsaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En samlet opposisjon har krevd 10.000 syriaflyktninger til Norge de neste to årene. Arbeiderpartiet har åpnet for å ta imot 5.000 i år – hvilket innebærer 3.500 flere enn regjeringen har lagt opp til i revidert nasjonalbudsjett.

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) mener et Syria-forlik kan komme som en tilleggsbevilgning fremfor å bli en del av den ordinære behandlingen av revidert budsjett.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland har ingenting imot parallelle løp, men forutsetter uansett at alle utgifter dekkes inn.

– Blir det et utfall som innebærer flere kvoteflyktninger nå, må det dekkes inn krone for krone i revidert budsjett, sa han til NTB forrige tirsdag.