– Det var et skrekkens eksempel på dårlig behandling

Aktor Pål Fredrik Hjort Kraby i retten onsdag. (Foto: Kamilla Thoresen / ABC Nyheter)
Aktor Pål Fredrik Hjort Kraby i retten onsdag. (Foto: Kamilla Thoresen / ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Familie og naboer forteller retten om den 83 år gamle kvinnen som frøs i hjel på Kampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag startet straffesaken mot Oslo kommune etter at to eldre kvinner døde i 2010. Den ene av dem, en 83 år gammel kvinne, ble funnet utenfor oppgangen sin på Kampen 1. mars 2010.

Hun var tynnkledd, det var minus tre grader ute og hun frøs i hjel etter å ha revet seg opp på tornkvistene ved oppgangen.

I dag vitner flere familiemedlemmer og naboer i retten. Det er to nevøer og et ektepar som bor i første etasjen i oppgangen avdøde bodde.

Engasjert og kunnskapsrik

Alle forteller om en engasjert og kunnskapsrik kvinne. Avdøde jobbet som regnskapsfører i et advokatfirma til hun fylte 70 år. Hun trente flere ganger i uken, også på treningssenter frem til hun var i midten av 70-årene.

– Hun var omsorgsfull og tok vare på meg som nevø eller barnebarn. Hun var engasjert, hun var på ferie med meg, på markaturer, tok meg med på teater. Kulturengasjert. Satt i styret i sameiet der hun bodde, forteller den ene nevøen.

Naboparet forteller at hun raskt ble en fortrolig venn da i 1989 da de flyttet inn i oppgangen.

– Vi var i operaen, på teater og på øyene i Oslofjorden, forteller naboen.

Mer fra rettssaken: Politiet om funn i leilighet: – Noe av det verste jeg har sett

– Et skrekkens eksempel

Vitnene er samstemte i at avdøde ikke burde vært hjemme. Naboparet besøkte henne like før hun ble sendt hjem fra pleiehjemmet.

– Da vi gikk derfra var vi sikre på at hun aldri kom hjem

Den eldste nevøen var rystet over hvordan det etter hvert så ut hjemme hos den demente damen, og forsto ikke at hun kunne bo hjemme.

– Det var et skrekkens eksempel på dårlig behandling. Hun lå i sengen, det var rotetet i leiligheten.

Han sier at det er sterke ord han bruker.

Bakgrunn: To eldre kvinner døde - Oslo kommune nekter å godta forelegg

– Når man har erklært demens og Alzheimer og stort sett er alene hjemme. Det ble påstått at hun hadde trygghetsalarm, den så vi aldri. Om hun hadde hatt det kunne hun aldri ha brukt den, eller trykket på den hele tiden. Hun hadde høreapparat som var ubrukelige.

Han forteller at han satte opp plakater til hjemmehjelpen om at hun hadde melkeallergi og var allergisk mot egg. Det ble ikke tatt hensyn til det.

De andre vitnene forteller også om synet som møtte dem når de kom på besøk

– Det lå bleier i hjørnene. Det var på ingen måte et verdig sted å bo, sier den yngste nevøen.

– Begynte å bli glemsk

Vitnene forteller om en skarp kvinne som gradvis forsto at hun ikke fungerte som hun skulle. Dette merket de et par år før hun døde.

– Hun sa hun begynte å bli glemsk, at hun måtte lese mye og løse kryssord for å holde seg oppdatert. Det ble mer og mer tomt oppi hodet, sa hun. Hun ble vel litt skremt over det, hun merket det så godt selv, forteller en av naboene.

– Når jeg sier at dette er et skrekkens eksempel, så håper jeg at ingen av oss kommer i denne situasjonen, sa den eldste nevøen, som i dag er pensjonist.

Alle vitnene forteller om en leilighet preget av kaos etter at hun kom hjem fra pleiehjemmet på sensommeren i 2009. Den sommeren ble hun innlagt på sykehus og fikk midlertidig plass på pleiehjem.

Mer fra rettssaken: Etterlyste behov for mer bistand til 83-årig kvinne som frøs i hjel i egen leilighet

Nekter å vedta bot

Oslo kommune ble bøtelagt for omsorgssvikt etter at de to kvinnene døde i 2010, men nektet å vedta boten på en halv million. Det er satt av åtte dager til saken i Oslo tingrett, og etter planen skal 29 personer vitne.

Den andre kvinnen (92), ble funnet død i sin leilighet i april 2010. Hun kan ha ligget død i så lenge som to uker før hun ble funnet.