Mange matvarer merkes feil

Av de 495 enkeltproduktene som Mattilsynet har sett nærmere på i den såkalte Merkesjekken, ble det påvist feil i merkingen av 270 av produktene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Av de 495 enkeltproduktene som Mattilsynet har sett nærmere på i den såkalte Merkesjekken, ble det påvist feil i merkingen av 270 av produktene. Illustrasjonsfoto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet har undersøkt om norske matvarer merkes riktig. Det gjør de ikke, og brød er verstingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 495 enkeltproduktene som Mattilsynet har sett nærmere på i den såkalte Merkesjekken, ble det påvist feil i merkingen av 270 produkter.

Det er andre gang at tilsynet gjennomfører en slik kontroll, første gang var i fjor.

– Det er fremdeles urovekkende dårlig merking av maten. Årets sjekk avslører en lavere andel produkter med villedende varebetegnelse enn i fjor, det er positivt, sier seksjonssjef Atle Wold i Mattilsynet.

I årets kontroll hadde 8 prosent av produktene villedende varebetegnelser. Det er en nedgang fra 19 prosent i fjor.

Les også: Er ikke kortreist mat mer miljøvennlig?

– Urovekkende

– På den annen side sjekket vi i år flere detaljer i ingrediensmerkingen og fant brudd på merkekravene i over halvparten av produktene. Dette er urovekkende, sier Wold.

Mattilsynet undersøkte produkter fra 239 virksomheter, og feil ble påvist hos 159 av dem. Hele 32 prosent av produktene hadde mangelfull ingrediensliste, og 26 prosent hadde mangelfull mengdeangivelse. 21 prosent av produktene hadde en ingrediensliste som ikke stemte med oppskriften på varen, heter det i rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser alvorlig på at virksomhetene ikke sikrer god nok merking. Det er ikke bra. Forbrukerne skal kunne stole på at merkingen på matvarer som selges er riktig, understreker seksjonssjef Wold.

Mens brødvarer er verstingen med feil i nesten 80 prosent av de testede varene, var det færrest merknader på melk- og melkeprodukter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Svindel

Forbrukerrådet reagerer med å karakterisere noen av funnene som ren svindel.

– Mat skal være det den gir seg ut for å være. Når det avdekkes så mange mangler, er det opplagt at bransjen ikke tar dette seriøst nok. Noen av eksemplene må karakteriseres som svindel, der produsentene villeder forbruker ved å fremstille produktet som bedre enn det faktisk er, sier fagdirektør Gunstein Instefjord i Forbrukerrådet i en kommentar.

Han oppfordrer Mattilsynet til å ta i bruk sanksjonsmidler og bøter mot de aktuelle produsentene for å sikre at matjuks ikke lønner seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alvorlig for diabetikere

Diabetesforbundet reagerer kraftig på funnene i undersøkelsen.

– Veldig mye av behandlingen av diabetes er egenbehandling, ved å ha et riktig kosthold. Da er man helt avhengig av riktig matvaremerking. Det er av stor betydning og når det ikke er riktig kan det være meget alvorlig for diabetikere. Det kan ha helsemessige konsekvenser, sier Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, til NRK.

Han er spesielt bekymret for den dårlige merking av brødvarer.