Sykehus saksøkt av sykepleiere

Norsk Sykepleierforbund har gått til sak mot arbeidsgiverforeningen Spekter og Ahus (bildet). Foto: NTB scanpix
Norsk Sykepleierforbund har gått til sak mot arbeidsgiverforeningen Spekter og Ahus (bildet). Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sykepleierforbundet går rettens vei for å få slutt på at sykepleiere ved Ahus får ekstralønn som ikke er avtalt med forbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Sykepleierforbund har gått til sak mot arbeidsgiverforeningen Spekter og Ahus, skriver Dagens Næringsliv.

Striden er utløst av en ordning der ansatte ved Ahus får et tillegg på 40.000 kroner i året dersom de er villige til å jobbe annenhver helg istedenfor hver tredje helg. Tillegget kommer i tillegg til det tariffestede tillegget på 57 kroner timen for helgearbeid.

Ifølge Ahus er det i dag 188 ansatte som er omfattet av ordningen.

– Det er ikke så ofte en fagforening går til rettssak for å motsette seg at medlemmene får bedre økonomiske betingelser enn det som er avtalt, sier advokat Tarjei Thorkildsen, som representerer Spekter og Ahus i saken som nå går for Arbeidsretten.

Sykepleierforbundet, som organiserer over 100.000 sykepleiere, jordmødre og sykepleierstudenter, og som er landets fjerde største fagforbund, vil ha slutt på at arbeidsgiver gir individuelle tillegg til ansatte på Ahus uten at det er forankret i tariffavtale.

– Hvis vi taper denne saken, har vi ingen forhandlingsrett, sier forbundets advokat Oskar Nilssen til Dagens Næringsliv.

– Arbeidsgiver kan jo da fastsette administrativt alle de lønns- og arbeidsvilkår de har lyst til. Det er jo bare kreativiteten som setter grenser, sier advokat Nilssen.