Politiet vurderer Shilan-saken på nytt

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Arkivfoto: Marit Hommedal (Scanpix)
Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen. Arkivfoto: Marit Hommedal (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet i Hordaland besluttet søndag å gjennomgå Shilan-saken på nytt. Politimester Geir Gudmundsen åpner for at etterforskningen kan bli gjenopptatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Shilan Shorsh:
  • 39 år gamle Shilan Shorsh ble funnet død etter en brann i sin leilighet i Fyllingsdalen i Bergen 18. mai 2013. Det ble tidlig slått fast at brannen var påsatt.
  • Politiet henla saken 17. desember 2013. Etterforskningen ga ikke noe entydig svar på om dødsfallet skyldtes selvmord eller drap.
  • Shilan Shorsh var lokalpolitiker for SV og godt kjent som aktivist for kvinners rettigheter. I 2006 mottok hun Bergen kommunes likestillingspris. Hun var åpen om trusler fra det kurdiske miljøet og levde i perioder med voldsalarm.
  • Flere har engasjert seg for å få politiet til å gjenoppta etterforskningen av Shilan Shorshs død. Søndag ble det klart at Hordaland politidistrikt skal gjennomgå saken på nytt. Hvor vidt etterforskningen gjenopptas er et åpent spørsmål.

Den 39 år gamle SV-politikeren og kvinneaktivisten Shilan Shorsh ble funnet død etter en påsatt brann i leiligheten sin i Fyllingsdalen 18. mai i fjor. Saken ble henlagt av politiet 17. desember.

– I samråd med førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen har vi bestemt oss for å gjennomgå saken på nytt. Deretter vil saken bli sendt til vurdering hos Hordaland statsadvokatembeter, sier Gudmundsen til NTB.

Dersom gjennomgangen av sakens dokumenter avdekker ubesvarte spørsmål, vil selve etterforskningen kunne bli gjenopptatt.

Brev fra Busch

Det er i hovedsak medieoppmerksomheten om Shilan-saken som gjør at politiet vil se på den på nytt, ifølge Gudmundsen.

Men også brevet fra Riksadvokaten i forbindelse med Monika-saken har hatt innvirkning. Der fremholder riksadvokat Tor-Aksel Busch at det skal bli rutine ved mistenkelige dødsfall at slike saker skal avgjøres av statsadvokatene etter en begrunnet tilråding fra politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politimester Geir Gudmundsen understreker at det ikke ligger noen føringer i at Shilan-saken skal gjennomgås på nytt.

– Selv har jeg ikke detaljkunnskaper om saken, men jeg merker meg at de som har jobbet med den, anfører at et grundig og samvittighetsfullt arbeid er lagt ned, sier han.

Kritikk

SV-politikerne Oddny Miljeteig og Inga Marte Thorkildsen kjente begge Shilan Shorsh godt og har engasjert seg for å få saken gjenopptatt.

– Etter dårlig politiarbeid, forventer jeg nå at politiet åpner saken opp igjen, sa Miljeteig til Bergens Tidende fredag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs gruppeleder i Bergen bystyre kritiserer politiet for ikke å ha avhørt sentrale vitner, og for ikke å ha gjennomsøkt avlåste arkivskap. Hun trekker paralleller til Monika-saken i Sund.

– Da vi så Monika-saken ble en drapssak, var vi flere som ble veldig kalde innvendig, sier Miljeteig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trusler

«Bergens modigste kvinne» ble hun kalt, den norskkurdiske politikeren og menneskerettighetsaktivisten Shilan Shorsh. I januar 2013, noen få måneder før hun døde, henvendte hun seg til Inga Marte Thorkildsen under SVs kvinnekonferanse og fortalte om en lang rekke trusler.

– Hun var åpenbart redd, sier Thorkildsen til VG. SV-nestlederen tok kontakt med politiet da hun hørte at Shorsh var død, men hørte aldri noe mer fra etterforskerne.

– Det kan ikke være sånn i Norge at de som våger å ytre seg, skal leve med den type trusler som Shilan opplevde og som flere kvinner opplever. I en del kurdiske miljøer finnes det holdninger overfor kvinner som er skremmende, sier Thorkildsen til avisen.

Ingen ulykke

Allerede noen dager etter brannen slo familien til Shilan Shorsh fast at det ikke var snakk om selvmord, men drap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hun var redd. Veldig, veldig redd, sa en av søsknene hennes i et intervju med NRK. Vedkommende opplyste også at søsteren hadde levd med voldsalarm i flere år.

Politiet slo like tidlig fast at dødsfallet ikke skyldtes en ulykke. Den konklusjonen står fortsatt ved lag.

– Vi konkluderer ikke med at dette er selvdrap. Men det er heller ingenting som understøtter at det har vært en kriminell handling, sa stasjonssjef ved Bergen Vest politistasjon Tore Salvesen til VG lørdag.