Vitne ba om samfunnsstraff for Pistorius

Foto: NTB scanpix
Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsadvokatene til Oscar Pistorius hadde hentet inn hans terapeut, manager og en fengselsarbeider som vitner mandag i et forsøk på å unngå fengselsstraff for idrettsstjernen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Pistorius-saken
  • 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria.
  • Pistorius (27) innrømmet at han skjøt og drepte Steenkamp gjennom en lukket toalettdør. Han hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde det var en innbruddstyv.
  • Påtalemyndigheten festet ikke lit til forklaringen og tiltalte ham for overlagt drap.
  • Rettssaken ble innledet 3. mars i år i Pretoria, men tok pause i sommer da Pistorius gjennomgikk en psykiatrisk vurdering. Den konkluderte med at han ikke var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.
  • Pistorius ble 11. september frikjent for både overlagt og forsettlig drap, men dagen etter ble han funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten.
  • Beinamputerte Pistorius har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Kilde: NTB

I september ble Pistorius kjent skyldig i uaktsomt drap på kjæresten Reeva Steenkamp, men han ble frikjent for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap.

På rettsmøtet om straffeutmålingen som startet mandag, hentet forsvarsadvokatene inn en rekke vitner for å overbevise dommeren om at idrettsstjernen ikke har noe å gjøre i fengsel.

Blant vitnene var Joel Maringa hos landets fengselsmyndigheter som mente Pistorius allerede har blitt straffet nok.

– Gjennom sin kunnskap om sport kan han være svært nyttig for fellesskapet, sa Maringa, som anbefalt tre år i husarrest og samfunnstjeneste for idrettsstjernen.

Les også: Pistorius får sin straff for drapet på kjæresten

– Ekte anger

Også Pistorius' terapeut Lore Hartzenberg var blitt bedt om å vitne av forsvarsadvokatene. Hun beskrev idrettsstjernen som full av anger for det han hadde gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– På noen av møtene gråt han hele tiden. Jeg kan bekrefte at angeren og smerten han viser, er ekte, sa hun.

Aktor spurte hvordan Pistorius' besøk i en rekke barer og nattklubber passer med beskrivelsen av ham som en angrende synder. Hartzenberg svarte at det kan sees som et forsøk på å rømme fra traumene.

Pistorius' manager Peet Van Zyl var også i vitneboksen mandag, der han viste til atletens veldedighetsarbeid for å hjelpe funksjonshemmede.

Kan slippe fengsel

27 år gamle Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel, men kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann. En dom for forsettlig eller overlagt drap ville ha medført en fengselsdom, men i Sør-Afrika er den nedre strafferammen for uaktsomt drap samfunnstjeneste.

Det er ventet at rettsmøtene om straffeutmålingen vil vare i noen dager. Etter straffeutmålingen kan både påtalemyndigheten og Pistorius selv anke saken.

Den funksjonshemmede idrettsstjernen, kjent som «Blade Runner», har tilstått drapet på kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv han skjøt gjennom døren, og at han handlet i selvforsvar.