Pistorius får sin straff for drapet på kjæresten

27 år gamle Oscar Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel, men han kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann. Mandag får han svaret. Foto: AP / NTB scanpix.
27 år gamle Oscar Pistorius risikerer opptil 15 år i fengsel, men han kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann. Mandag får han svaret. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sørafrikanske idrettsstjernen Oscar Pistorius vender mandag tilbake til rettssalen for å få sin dom etter at han ble kjent skyldig i uaktsomt drap på kjæresten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Pistorius-saken

• 14. februar i fjor ble den sørafrikanske friidrettsstjernen Oscar Pistorius pågrepet etter at kjæresten Reeva Steenkamp (29) ble funnet drept hjemme hos Pistorius i Pretoria.

• Pistorius (27) innrømmet at han skjøt og drepte Steenkamp gjennom en lukket toalettdør. Han hevder han handlet i selvforsvar fordi han trodde det var en innbruddstyv.

• Påtalemyndigheten festet ikke lit til forklaringen og tiltalte ham for overlagt drap.

• Rettssaken ble innledet 3. mars i år i Pretoria, men tok pause i sommer da Pistorius gjennomgikk en psykiatrisk vurdering. Den konkluderte med at han ikke var utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

• Pistorius ble 11. september frikjent for både overlagt og forsettlig drap, men dagen etter ble han funnet skyldig i uaktsomt drap på kjæresten.

• Beinamputerte Pistorius har vunnet seks gull i løping i Paralympics. Han har også konkurrert i VM for funksjonsfriske og i London-OL i 2012.

Den 27 år gamle sørafrikaneren risikerer opptil 15 år i fengsel, men han kan også ende opp med å forlate rettslokalene som en fri mann.

En dom for forsettlig eller overlagt drap ville ha medført en fengselsdom, men i Sør-Afrika er den nedre strafferammen for uaktsomt drap samfunnstjeneste.

Dermed tror enkelte at Pistorius kommer til å slippe tid bak murene. Avisen South Africa Times' forside siterte i helgen eksperter under overskriften «Oscar kommer ikke til å havne i fengsel».

Les også: Pistorius funnet skyldig i uaktsomt drap

Rettsmøtet om straffeutmålingen for drapet på Reeva Steenkamp starter mandag, men den kan komme til å vare i flere dager.

Dommer Thokozile Masipa mener påtalemyndigheten ikke har klart å bevise at Pistorius hadde til hensikt å drepe da han skjøt Steenkamp med fire skudd gjennom toalettdøren natt til 14. februar i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den funksjonshemmede idrettsstjernen, kjent som «Blade Runner», ble i september dermed frifunnet for de mest alvorlige tiltalepunktene om overlagt og forsettlig drap.

Pistorius har tilstått drapet på kjæresten, men har hele tiden hevdet at han trodde det var en innbruddstyv han skjøt gjennom døren, og at han handlet i selvforsvar.