LO om endringer i Arbeidsmiljøloven:– Ny Arbeidsmiljølov forsterker sjefens makt

I KLINSJ OM ARBEIDSLIVETS REGLER: - Med endringene sine i Arbeidsmiljøloven angriper regjeringen trepartssamarbeidet, den nordiske modellen og styrker useriøse bedrifter, anklager LO-nestleder Tor-Arne Solbakken. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
I KLINSJ OM ARBEIDSLIVETS REGLER: - Med endringene sine i Arbeidsmiljøloven angriper regjeringen trepartssamarbeidet, den nordiske modellen og styrker useriøse bedrifter, anklager LO-nestleder Tor-Arne Solbakken. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO er sterkt i mot alle regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Vil liberalisere arbeidslivet:

Arbeids- og sosialdepartement sendte 25. juni ut forslag til en rekke endringer som vil gjøre Arbeidsmiljøloven mer fleksibel på følgende områder:

  • Midlertidig ansettelse
  • Utleie av arbeidstaker fra bemanningsforetak
  • Kollektiv søksmålsrett
  • Arbeidstid
  • Aldersgrenser
  • Straffebestemmelser

Her kan du lese forslagene

Her kan du lese uttalelsene som har kommet inn

Det sier LOs nesteleder Tor-Arne Solbakken til ABC Nyheter.

Han og LO-ledelsen for øvrig har nå utformet sin høringsuttalelse til arbeids- og sosialminister Robert Eriksson, om Erikssons forslag til å liberalisere Arbeidsmiljøloven.

– Vi er motstandere av absolutt alt de har av forslag her. Det går i én retning alt sammen. En forsterkning av sjefens makt på bekostning ansatte og tillitsvalgte, sier Solbakken.

– Ikke oppmyking

«Forslagene til nye arbeidstidsregler er ingen «oppmykning», men en styrking av arbeidsgiverens styrkeforhold som betyr mindre fritid, mindre forutsigbarhet, større arbeidspress og mindre fleksibilitet for de ansatte.», skriver LO.

Solbakken og LO mener at forslagene fra regjeringen rett og slett er et angrep på fagorganisasjonene.

Regjeringen går blant annet inn for å gjøre midlertidige ansettelser generelt tillatt, men med tidsfrister for varigheten, og å fjerne noen av fagorganisasjonenes rettigheter etter dagens Arbeidsmiljølov.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbake til å «stå med lua i hånda»

– Da folk organiserte seg, var det for å utjevne maktforholdene på arbeidsplassene litt. Arbeidsgiverne er selvsagt sterkest uansett. Men nå tipper vekstskåla over, i retning av det Einar Gerhardsen sa seg glad for å ha avsluttet:

– At arbeidsfolk sto med lua i hånda, sier LO-nestlederen.

«Lovforslagene er et angrep på trepartssamarbeidet og "den norske modellen" og forslagene og begrunnelsene for dem oppfattes som en ubegrunnet mistillitserklæring til fagbevegelsen.», heter det i uttalelsen fra LO-sekretariatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Styrker bedrifter uten avtale

Forslaget fra regjeringen vil blant annet redusere fagforeningenes rett til å reise søksmål mot det de oppfatter som ulovlig innleie av arbeidskraft.

– Når du senker beslutningsnivået til det enkelte individ, blir det svekka. Det er ikke så lett å stå aleine, mener Solbakken om det.

– Det andre perspektviet er at dette styrker bedrifter uten tariffavtale. For flere av forslagene kan ikke kan gjennomføres i bedrifter som er dekket av tariffavtaler. Da blir det billigere å drive bedrifter uten tariffavtale – samtidig som de sier de vil bekjempe arbeidskriminalitet! utbryter LO-nestlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslagene til oppmyking av arbeidsmiljøloven kommer idet norsk arbeidsliv er under hardt press i retning sosial dumping.

Les: – All sysselsettingsvekst i Norge går til utlendinger

– Selektiv bruk av forskning

– Konklusjonene i departementet bygger på veldig selektiv bruk av forskningsresultater, sterk grad av synsing preget av at Eriksson har prata med noen her, noen der. Vi kommer med en faglig tung høringsuttalelse. Jeg vil oppfordre regjeringa til å studere vår uttalelse nøye, sier Solbakken.

Her kan du selv lese hva Robert Eriksson får på bordet fra LO

LO har også sterk kritikk av prosessen for så store endringer i Arbeidsmiljøloven som de blåblå nå går inn for.

– Dette er sendt på høring uten at vi har hatt noen dialog m i forkant. For det andre har de nedsatt et såkalt ekspertutvalg som skal se på endringer i Arbeidsmiljøloven parallelt med dette, sier Solbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I det utvalget er ikke arbeidslivets parter invitert med.

I trepartssamarbeidet i Norge mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og staten, har det utviklet seg tradisjon for slike forhåndsdrøftelser.

Unison motstand i fagbevegelsen

Tidligere har hovedorganisasjonen Unio kommet med sine syn på endringer.

Les også: Unio mener at dersom regeringen skulle få gjennomslag for forslagene til de foreslåtte endringer, ville det utgjøre et historisk vendepunkt i disfavør av arbeidstakerne.

Også YS vender tommelen ned for endringer i Arbeidsmiljølovens §14, der regjeringen ønsker å åpne mye mer for midlertidige ansettelser. YS har et mer nyansert syn på noen av de andre forslagene, men støtter få av forslagene.

Arbeidstilsynet ogStatens arbeidsmiljøinstitutt har også sterke innvendinger mot regjeringens forslag til oppmyking av Arbeidsmiljloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Murres over EØS

Tilstrømningen av til dels billig arbeidskraft fra EØS-land gjør at krefter i fagbevegelsen mener at LO nå må rette støtet inn mot EØS-avtalen.

Les: – Ta konsekvensene av EØS, LO!

LO-ledelsen er imidlertid sterke tilhengere av EØS. I 1992 satte LO mange krav til hva som måtte til for å si ja til EØS. Siden har skiftende regjeringen, nå en H-/Frp-regjering hatt myndighet til å påvirke disse rammevilkårene.

Les også: Dette forutsatte LO for å si ja til EØS-avtalen: