Koss: – Ti år til neste OL-mulighet

Skøytestjernen Johann Olav Koss tror ikke det blir OL i Norge med det første. Foto: NTB scanpix.
Skøytestjernen Johann Olav Koss tror ikke det blir OL i Norge med det første. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skøytestjernen Johann Olav Koss tror det vil gå minst ti år før Norge kan søke igjen, etter at Oslo trakk søknaden om vinter-OL i 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sånn som søknaden ble mottatt nå, tror jeg det vil ta i hvert fall et tiår før Norge har muligheten til å begynne å tenke på en ny OL-søknad, sier Koss til NRK.

Den tredoble olympiske mesteren fra OL på Lillehammer i 1994 får støtte fra IOK-medlem Gerhard Heiberg.

– Jeg tror vi skal la det gå bortimot ti år før vi kommer på banen igjen. Det synspunktet deler jeg, sier han.

Onsdag ble det klart at Oslos OL-søknad trekkes, etter at Høyre ikke ville gi støtte til en statsgaranti. Mange har sett på Høyres nei som en protest mot IOKs pampevelde.

Les også: IOK: En tapt mulighet for Oslo og Norges befolkning

Skuffelse og glede

Skiskytter Ole Einar Bjørndalen er blant dem som er skuffet over at det ikke blir noe vinter-OL i Oslo i 2022.

– Jeg tror Norge og Oslo kunne ha laget tidenes OL, og fått OL tilbake på et folkelig nivå og til en å bli stor folkefest, noe vi har savnet i de siste vinter-OL, sier Bjørndalens representant i Den internasjonale olympiske komité (IOK) til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge har en betydelig påvirkning på IOC, og mitt inntrykk er at de lytter til det norske folks syn på hvordan vi mener OL bør bli i framtiden. Norge har i alle fall med sitt syn på OL og IOC bidratt til å gi tilbakemeldinger som jeg tror IOC vil lytte til i fremtiden, mener han.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen er imidlertid glad for at regjeringskollegene i Høyre ikke sa ja.

– Først og fremst sender jo dette et veldig kraftig signal til Den internasjonale olympiske komité om at det er behov for mer edruelighet og folkelighet ved fremtidige OL-arrangementer, sier Jensen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette gjør at vi får mer penger til samferdsel, helse og til breddeidretten, lover finansministeren.

Les også: Heiberg: - Et slag i trynet

– En tapt mulighet

IOK kaller det hele en «tapt mulighet for Oslo og Norge», og at beslutningen er tatt uten kjennskap til faktiske forhold. I en pressemelding fra IOK-direktør Christope Dubi pekes det blant annet på at Norge ikke sendte riktige personer til et møte tidligere i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tidligere i år ba Norge om et møte med IOK for å få en forklaring på alle aspekter ved IOKs krav, inkludert finansielle detaljer. IOK arrangerte dette for samtlige søkerbyer for å forsikre seg om fair play mellom søknadene. Dessverre sendte ikke Oslo verken et ledende medlem fra søkerkomiteen eller en representant fra regjeringen til dette møtet», står det i uttalelsen.

Deretter skriver Dubi at viktige politikere i Norge ikke har vært tilstrekkelig informert om prosessen, og at de ble tvunget til å ta avgjørelser basert på halvsannheter og faktiske feil.

– Jeg synes form og innhold i dette brevet fra IOK kommenterer seg selv, sier byrådsleder Stian Berger Røsland til VG da han blir bedt om en kommentar til Dubis reaksjon.