«Magisk øy» forvirrer forskerne

Månen Titan passerer her foran gasskjempen Saturn. Nå har astronomer oppdaget en mystisk øy som dukker opp og forsvinner igjen i et av månens hav. Foto: NTB Scanpix
Månen Titan passerer her foran gasskjempen Saturn. Nå har astronomer oppdaget en mystisk øy som dukker opp og forsvinner igjen i et av månens hav. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Astronomer har oppdaget en mystisk øy som dukker opp og forsvinner igjen i havet på Saturns måne Titan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Saturn og Titan
  • Saturn er den sjette planeten fra sola, og den nest største i solsystemet etter Jupiter.
  • Saturn kalles en «gasskjempe», med en masse 95 ganger større enn Jordens.
  • Saturn omgis av flere ringer som består av ispartikler, stein og støv. Planeten har 62 kjente måner.
  • Titan er Saturns største og solsystemets nest største måne, og er eneste måne i solsystemet med noen særlig atmosfære å snakke om.
  • I 2007 konkluderte forskere med at Titan har sjøer av hydrokarboner, de første stabile legemene av overflatevæske funnet utenfor Jorden.
  • Titan antas å kunne ha livsformer i form av mikroorganismer.

Romsonden Cassini har avdekket enda et mysterium i verdensrommet. I et hav på Saturns måne Titan finnes en øy som tilsynelatende dukker opp fra intet, før den forsvinner igjen.

Det uforklarte fenomenet ble oppdaget da astronomene studerte bilder fra romsondens ferd rundt Titan, og en vitenskapelig artikkel om objektet ble publisert på nett i tidsskriftet Nature Geoscience i går.

Les også: Astronomer fant stor eksoplanet av stein

Dukker opp og forsvinner

Nå spekulerer astronomene rundt hva som kan ligge bak det gåtefulle objektet, som de midlertidig bare kaller «den magiske øya».

Det første bildet av den ferske øya er datert 10. juli 2013, der den plutselig har dukket opp i et tidligere tomt havområde nær Titans nordpol. På et bilde tatt bare to uker senere, 26. juli, er øya ingen steder å se.

Øya skal være rundt 20 km lang og 10 km bred, og astronomene hevder det ikke kan være snakk om feil i selve bildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne oppdagelsen viser at havene på Titans nordlige halvkule ikke bare er statiske. Vi vet ikke nøyaktig hvorfor denne «magiske øya» dukket opp, men dette vil vi studere nærmere, sier planetforsker Jason Hofgartner ved Cornell University ifølge britiske The Independent.

Les også: NASA har funnet planet som ligner på Jorden

Lanserer mulige forklaringer

Foreløpig har astronomene lite annet enn romsondens bilder å støtte seg på, men i artikkelen om den mystiske øya kommer forskerne inn på fire mulige forklaringer på fenomenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én forklaring kan være at vinder på den nordlige halvkulen skaper bølger i havet Ligeia Mare, bølger som ligner til forveksling på en øy på bildene. Det skal tidligere ikke ha blitt observert bølger på dette nordlige havet. En annen forklaring kan være gassbobler som strømmer opp fra havbunnen.

Astronomene spekulerer også rundt om vårløsningen kan være nøkkelen; frossen væske kan flyte opp til overflaten når temperaturen øker på Titan. Den siste teorien er at bildene viser en oppsamling av silt, som ved elveutløp på vår egen planet.

Titans landskap ligner på det vi kjenner fra Jorden, månen har elver, hav og både regn og vind. Elvene og de store havene består ikke av vann, men flytende metan og etan.

Romfartøyet Cassini-Huygens ble sendt ut i 1997, og har siden 2004 kretset rundt Saturn.

Les også: NASA tok bilde av mystisk lys på Mars