Her blir ISIL slått tilbake i Syria:Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria – selvstyrte Rojava

ROJAVA-POLITIKERE: – Vi har gjenopprettet fredelig sameksistens mellom folkeslag og har slått tilbake ISIL-ekstremistene, men er fullstendig isolert. Nå må Norge hjelpe oss, sier Issa Hanna (til venstre), Saleh Geddo og Abdulkarim Omar. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
ROJAVA-POLITIKERE: – Vi har gjenopprettet fredelig sameksistens mellom folkeslag og har slått tilbake ISIL-ekstremistene, men er fullstendig isolert. Nå må Norge hjelpe oss, sier Issa Hanna (til venstre), Saleh Geddo og Abdulkarim Omar. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omgitt av ISIL, Assad-styrker og al-Qaida har kurderne opprettet sitt selvstyreområde i Syria. Det er så godt beskyttet at 250.000 flyktninger har strømmet til. Nå er Rojava-politikere i Norge for å be om støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kurdere i fire land

Spredt: Kurdere er et folkeslag som i hovedsak er spredt over fire land, Irak, Iran, Syria og Tyrkia. De 45 millioner kurdere har lenge kjempet for enten indre selvstyre eller en egen nasjon.

Kontroll: I det krigsherjede Syria er 4 av landets 23 millioner innbyggere, kurdere. De har kontrollen over deler av Nord-Syria, og har slått tilbake angrep fra den mye omtalte, ytterliggående islamistiske ISIL-styrken. Her er det mye fredeligere enn i store deler av Syria.

Erklæring: I januar 2014 erklærte kurderne og noen andre folkegrupper i denne regionen, kalt Rojava, selvstyre. Rojava er delt opp i tre kantoner, Cezire, Kobane og Efrin. Områdene grenser mot Tyrkia i nord og det stadig mer suverent kurdiskstyrte nordområdet i Irak. Men de tre kantonene er ikke sammenhengende. Det skaper problemer fordi områene mellom dem kontrolleres av regjeringsstyrker, ISIL og ulike opposisjonsgrupper.

Uro og motstand: De ferske myndighetene i Rojava oppfatter verken Tyrkia eller den kurdiske ledelsen i Nord-Irak som vennligsinnede. De anklager Tyrkia får å støtte bander som har startet en bølge av væpnede angrep mot Folkets Forsvarsstyrker, YPG.

Olje og vann: Rojava rår over mange olje- og gassbrønner, og har bedre tilgang på vann enn andre områder i regionen.

(Kilde: Kurdistan National Congress, KNK.)

Ikke hørt om Rojava? Det er en ny selvstyrt delstat i borgekrigsherjede Syria, opprettet av kurdere for seg og andre folkegrupper som lever i fred med hverandre.

Mandag møtte ABC Nyheter politikere fra Rojava som er i Oslo for å samle støtte, utenriksminister Saleh Geddo, regjeringstalsmann dr. Abdulkarim Omar, samt Issa Hanna - representant for den Den Assyriske Union.

Etter flere års forberedelser erklærte Rojava seg i januar som et selvstyrt område med regjering og lovgivende forsamling som har til oppgave å utlyse valg.

Fra sine tre geografisk atskilte kantoner har Rojava klart det den irakiske hæren ikke gjorde; å slå tilbake en rekke angrep fra den ytterliggående islamistgruppa ISIL.

Innad samler de ulike folkegrupper og religioner i fredelig sameksistens.

Vil ha tilbake sameksistensen

– Vi forsvarer alle etniske grupper - kurdere, assyrere, arabere - uansett hvilken religion de tilhører. Hos oss kan de leve fredelig sammen, sier utenriksminister Geddo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For første gang i Syria er tre språk offisielt anerkjent i vår største kanton, Cezire, legger han til.

Det er kurdisk, arabisk og arameisk.

– I tusener av år har alle etniske grupper levd sammen i fred i Syria. Bath-partiet skapte splittelse og konflikt. Vi ønsker å komme tilbake til slik det var i historien, sier Issa Hanna, som er kristen og representerer Assyrisk Union.

Les også: USA vurderer droneangrep mot Irak

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil dele Syria i kantoner

– Jeg vil understreke at erklæringen om selvstyre ikke er noen trussel mot et enhetlig Syria, sier Abdulkarim Omar.

– Vi regner oss som en del av Syria. Den modellen vi har erklært, at alle grupper skal få delta på demokratisk vis, er den modellen vi ønsker for Syria. Alle etniske grupper og religioner skal få delta på like fot, sier han.

– Etter erfaringen vi har med en sterk sentralmakt i Syria, ønsker vi en modell med kantoner hvor alle kan styre seg selv, sier Omar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildetHer er Rojava: De tre gule feltene er Rojavas tre kantoner. Grå felt: ISIL. Grønne felt: Andre opposisjonsgrupper. Rosa felt: Regjeringskontrollert. Kilde: Wikipedia.Her er Rojava: De tre gule feltene er Rojavas tre kantoner. Grå felt: ISIL. Grønne felt: Andre opposisjonsgrupper. Rosa felt: Regjeringskontrollert. Kilde: Wikipedia.


– Irak blir til tre stater

– Hvordan kan det ha seg at dere slår ISIL, mens den irakiske, store hæren taper for deres underlegne styrker?

– ISIL er ikke sterkere enn den irakiske hæren. Områdene Mosul og Tikrit er blitt ofre for konflikten mellom shia- og sunnimuslimer. Offiserene har gitt seg uten å gå til krig mot ISIL. Befolkningen er sunnimuslimer og ville ha støtte mot det shiadominerte regimet i Irak, svarer Saleh Geddo.

– Jeg tror Tyrkia og Saudi Arabia har støttet ISIL, legger han til.

Også avisen AlMonitor rapporterer om anklagene om at Tyrkia støtter ISILs krigføring.

– ISIL vil slå sammen deler av Irak og Syria og danne et islamsk kalifat. I dag kriger alle mot hverandre. Jeg tror Irak blir delt i tre: En shiamuslimsk-, en sunnimuslimsk- og en kurdisk stat, sier Geddo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Offensiven i Irak berører hele regionen

Omringet og isolert

Det oljerike selvstyreområdet Rojava rår over 45.000 soldater og 15.000 politifolk, men har det ikke lett.

– Vi er blitt fullstendig isolert etter at ISIL vant sine store, nye områder i Irak, forteller de tre.

De reiste ut på sin europaturné gjennom den eneste åpne grenseovergangen Rojava rådde over, til Irak. Nå er også den stengt etter at ISIL tok kontrollen der. Rojava-politikerne rister derfor rådville på hodet når ABC Nyheter spør hvordan de skal komme seg hjem igjen.

Rundt de tre enklavene Rojava kontrollerer, hersker ISIL og andre ytterliggående grupper, samt regjeringsstyrkene til Assad. I nord grenser de tre kantonene til Tyrkia, som har sperret grensene. I nordøst rår deres kurdiske brødre i den selvstyrte delen av Irak - men heller ikke de vil slippe Rojava-folket inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kurdere har tatt grenseovergang mellom Syria og Irak

Har kriget seg til våpen fra ISIL

– Hvorfor stenger kurdere i Irak for dere kurdere fra Rojava?

– Fordi tyrkiske myndigheter presser kurderne veldig i dette området, som er under Massoud Barzani, svarer Saleh Geddo.

– Alle de tre andre landene med kurdisk befolkning, Iran, Tyrkia og Irak er enige om blokade mot oss. Vi får ingen hjelp fra Vesten heller, selv om vi kjemper mot de ekstremistiske gruppene, legger Geddo til.

– Hvordan får dere økonomien til å gå rundt, og hvor kommer våpnene deres fra?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Våpen skaffer vi på tre måter: Vi har overtatt våpen der regimet har trukket seg tilbake. Vi har vunnet våpen fra ISIL. Og en del kjøper vi selv, svarer Geddo.

Rikest, men får ikke solgt olje

– Vårt område er det rikeste i Syria. Vi har olje. Og jordbruket går ganske bra, forteller Geddo.

Shell har operert mange olje- og gassbrønner i det som nå er Rojava, og eksportert via 600 kilometer lange rørledninger. Under dagens omstendigheter kan ikke Rojava eksportere olje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Olje selger vi bare internt. Nå kan vi ikke selge ut. For vi er blokkert, sier Geddo og legger oppgitt til:

– Vi får ingen hjelp av det internasjonale samfunnet selv om vi kjemper mot de ekstremistiske gruppene.

Tar mange flere flyktninger enn Norge

Tirsdag ettermiddag møter delegasjonen Utenriksdepartementet, og de har også møtt Norsk Folkehjelp og andre i håp om at noe av bistanden som går til Syria, også kan kanaliseres til dem.

Mens Norge har påtatt seg å ta imot 1000 kvoteflyktninger fra Syria, og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har sendt ut instruks om at de som skal hentes hit heretter ikke må ha skader av betydning, har vesle og isolerte Rojava til nå fått 250.000 flyktninger å ta hånd om.

Les også: Regjeringen sier nei til syriske bombeofre

– Hvordan står det til med skole- og helsevesen hos dere?

– Dette er vanskelig å få til. Vi er avstengt. Vi har mange prosjekter for skoler, veier, helse og vann. Men vi får ikke gjennomført dem nå, svarer Abdulkarim Omar.

Det gjør ikke saken letter at ISIL har hatt kontroll med Rojavas viktigste vannkilde, i en del av Kobane som Rojava ikke rår over, i ett år.

Onsdag morgen stiller Rojava-politikerne på et seminar i Stortinget arrangert av SVs stortingsgruppe.