– Helseforetakene må få på plass psykiatrisk ambulanse i 2014

LOVER FLERE PSYKEBILER: Regjeringen lover å få på plass psykiatrisk ambulanse flere steder i landet, slik at psykisk syke skal bli tatt hånd om av helsepersonell, ikke politiet. Kari Kjønaas Kjos (Frp) har fått høre fra pasienter og pårørende hvorfor dagens ordning ikke fungerer.  - Det var blant andre pappaen som ble psykisk syk og ble hentet av politiet, og nabobarna som lurte på om han hadde drept noen eller ranet en bank. Foto: NTB scanpix / Montasje: ABC Nyheter
LOVER FLERE PSYKEBILER: Regjeringen lover å få på plass psykiatrisk ambulanse flere steder i landet, slik at psykisk syke skal bli tatt hånd om av helsepersonell, ikke politiet. Kari Kjønaas Kjos (Frp) har fått høre fra pasienter og pårørende hvorfor dagens ordning ikke fungerer. - Det var blant andre pappaen som ble psykisk syk og ble hentet av politiet, og nabobarna som lurte på om han hadde drept noen eller ranet en bank. Foto: NTB scanpix / Montasje: ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har lovet at tilbudet om psykiatriambulanse skal utvides. Helseminister Bent Høie (H) er vag om når og hvordan. Regjeringspartner Frp er utålmodig og forventer at helseforetakene får tilbudet på plass i løpet av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere titalls ganger om dagen rykker politiet ut for å håndtere psykisk syke personer. I mange år har pasienter, pårørende og politiet vært misfornøyde med situasjonen.

Bare i Bergen og Stavanger har man gjort noe med det.

Helse Bergen var først ute med en psykiatrisk ambulansetjeneste. Tilbudet som ble opprettet i 2005, har vært en stor suksess; politiet er involvert i færre saker og maktbruken er redusert. Pasienter, pårørende, helsepersonell og politi er fornøyde med tjenesten.

I 2010 fulgte Helse Stavanger etter og etablerte en psykiatrisk ambulansetjeneste der.

Høyre og Frp: Tilbudet skal utvides

Allerede i 2006 fremmet Frp et forslag om at ordningen skulle opprettes i alle helseforetakene etter modell fra Helse Bergen. Forslaget ble nedstemt. I juni 2010 kom partiet med et nytt representantforslag som Høyre og Kristelig folkeparti (KrF) stilte seg bak, men det ble nedstemt i Stortinget igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå sitter Høyre og Frp i regjering sammen og har lovet å utvide ordningen:

– Dette er en sak Frp kjempet veldig alene om i begynnelsen. Etter hvert fikk vi mye godord fra den rødgrønne regjeringen, men aldri noen forpliktelser. Frp spilte dette inn i regjeringsforhandlingene og det står i plattformen at tilbudet med psykiatriske ambulanser skal utvides, sier Kari Kjønaas Kjos (Frp), som leder Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, til ABC Nyheter.

I et intervju med NRK bekrefter helseminister Bent Høie (H) at det skal etableres psykiatriambulanser flere steder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at dette skal være et tilbud der det er naturlig og befolkningsgrunnlag til det. Så derfor vil vi opprette nødvendig kompetanse ulike steder for å etablere slike psykiatriambulanser flere steder, sier Høie til NRK.

Les hvordan de har løst det i Bergen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må på plass i 2014

Men akkurat når eller hvordan dette skal skje vil ikke helseministeren si noe om.

– Vi bevilger penger til sykehusene, og vi stiller en del krav. Hvordan akkurat psykiatriambulansene skal sikres etablert må vi komme tilbake til. Nå har vi startet med å bygge opp kompetanse, sier Høie til NRK.

Her er regjeringspartner Frp langt mer konkret.

– Allerede i budsjettet som regjeringen arvet fra de rødgrønne, la vi inn en setning om at dette skal på plass. Venstre og KrF støttet dette, så det er en klar bestilling, sier Kjos og fortsetter:

– Jeg forventer at hvis ikke helseforetakene har dette på plass i løpet av 2014, så blir det et direkte krav i neste års budsjett. Regjeringen har bestemt dette, så jeg er veldig utålmodig. Dette er en av mine hjertesaker.

Helseminister Bent Høie har følgende kommentar til Kjos' tidsramme:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg støtter Kari Kjønnaas Kjos i at det er viktig å få dette på plass. Vi har bevilget penger til psykiatriambulanser i årets budsjett, og jeg kommer til å følge med på utviklingen, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Psykiatrisk ambulanse hedret med pris

– Nabobarna lurte på om han hadde drept noen eller ranet en bank

Kjos forteller at det er sterke enkeltsaker og historier fra mennesker som har opplevd å bli hentet av politiet, eller fra deres pårørende, som har gjort dette til en så viktig sak for Frp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var pappaen som ble psykisk syk og ble hentet av politiet, og nabobarna som lurte på om han hadde drept noen eller ranet en bank. De visste ikke at han var syk, for det var politiet som kom og hentet ham.

– Fra pårørende har vi fått henvendelser om at den som er syk reagere aggressivt på at politiet kommer, i stedet for å roe seg ned i møte med helsepersonell, blir pasienten mer krakilsk. Både for pasienter og pårørende er det nødvendig at vi får dette på plass, sier Frp-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter har tidligere fortalt historien til Nina Berg, som opplevde at hennes psykisk syke sønn ble dratt ut av huset, nesten upåkledd, slengt i bakken på gårdsplassen foran naboene og påført håndjern.

Les også: – Dagens situasjon er uholdbar

– Politiet har egne oppgaver

Dagens ordning er også problematisk for politiet, som opplever at deres knappe ressurser bindes opp i psykiatrioppdrag.

En analyse av politiets ressursbruk fra 2010, viser at politiet rykker ut 20.000 ganger hvert år på slike oppdrag. Det tilsvarer 50 ganger per dag.

En undersøkelse samme år viser at 17 av 27 politidistrikt mener psykiatrioppdrag binder opp politiressurser unødvendig og at det spiser av den akutte politiberedskapen.

– Vi får i dag ikke tilført ekstra ressurser til dette, og det betyr at andre typer oppgaver blir skadelidende, sier fagforeningsleder Sigve Bolstad i Politiets fellesforbund til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han får støtte fra Kjos:

– Helsevesenet er en ting, politiet er noe annet. Politiet har egne oppgaver. De sier de bruker stadig mer tid på psykiatriske oppdrag, og det er også fra deres ståsted et helt klart behov for en bedre ordning i helsevesenet, sier hun til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har tidligere avdekket at politiet i Asker og Bærum måtte prioritere et psykiatrioppdrag da Anders Behring Breivik kjørte gjennom distriktet på vei til Utøya 22. juli 2011.