Norsk forskning:3 av 4 gravide blir sykemeldt i løpet av svangerskapet

Over 75 prosent av gravide er sykemeldte i gjennomsnitt to måneder av graviditeten, ifølge en ny norsk studie. Foto: Colourbox.com
Over 75 prosent av gravide er sykemeldte i gjennomsnitt to måneder av graviditeten, ifølge en ny norsk studie. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidsgivere gjør ikke nok for å tilrettelegge selv om dette er lovpålagt, mener Arbeidstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om studien

Studien er et samarbeidsprosjekt mellom Folkehelseinstituttet, Stavanger universitetssykehus, Nasjonalt kompetansesenter for søvnsykdommer, og Akershus universitetssykehus.

Førsteforfatter av artikkelen, som nå publiseres i det prestisjetunge tidsskriftet British Journal of Obstetrics and Gynaecology, er psykiater Signe Dørheim.

• 75 % av kvinnene hadde hatt sykefravær på et eller flere tidspunkt i løpet av svangerskapet, noe som var høyere en tidligere antatt.

• De viktigste grunnene til sykefravær var tretthet eller søvnproblemer (34,7 %), bekkenløsning (31,8 %) og kvalme/oppkast (23,1 %).

• Sykefravær hang også sammen med lite mosjon, kroniske smerter før eller under graviditet, behandling for ufrivillig barnløshet, ung alder, konflikter på arbeidsplassen, flere barn allerede, tidligere depresjon og lavere utdanning.

• Svært få av kvinnene (2.1 %) rapporterte depresjon/angst som en grunn for sitt sykefravær, men disse kvinnene hadde den lengste varigheten av sykefraværet (20 uker).

• Et flertall av kvinnene (60.1 %) hadde fått sin arbeidssituasjon tilrettelagt på grunn av graviditeten, og dette forkortet den totale varigheten av sykefravær med 1-2 uker.

• Av de kvinnene som arbeidet gjennom hele svangerskapet uten jobbjusteringer, svarte de fleste (73,9 %) at deres arbeid ikke var anstrengende.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Så mange som tre av fire gravide kvinner blir sykemeldt deler av eller hele svangerskapet. I gjennomsnitt er de sykemeldt i to måneder.

Det viser en ny studie som har sett på omfanget av og årsakene til sykefravær blant gravide kvinner i Norge.

Den ferske studien inkluderte 2918 kvinner som fødte på Akershus universitetssykehus mellom 2008 og 2010.

- Vi ble overrasket over at fraværet var så høyt, sier forsker og overlege ved Stavanger universitetssykehus, Signe Dørheim, til ABC Nyheter.

Hun er førsteforfatter av studien som er publisert i det anerkjente tidsskriftet British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

- Studien vår fikk en del oppmerksomhet i England. Norge er et spesielt land fordi mange kvinner jobber mens de har barn. Det betyr også at en større andel kvinner jobber når de er gravide. Det kan forklare at vi har et relativt høyt sykefravær blant gravide, sier Dørheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Kolin kan beskytte fosteret mot sykdom

- Fraværet kan være enda høyere

Kvinnene som deltok i studien svarte på en spørreundersøkelse i uke 17 og 32 av svangerskapet. De ble ikke fulgt opp utover det.

- Det kan derfor være at sykemeldingsprosenten er enda høyere, siden vi ikke spurte om de siste fem ukene før fødselspermisjonen begynner, sier forskeren.

Lengden på sykefraværet varierte fra én uke til hele svangerskapet.

Det var kun 9,2 prosent som sa de var sykemeldt på grunn av svangerskapskomplikasjoner eller risikosvangerskap. Det er ikke nok til å forklare det høye gjennomsnittet, ifølge Dørheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tvillingsvangerskap for eksempel, er såpass uvanlig at i det store bildet ikke utgjør så mye, sier hun.

Les også:

- Kvalme viktig årsak

Ifølge studien var de vanligste årsakene til sykefravær blant de gravide kvinnene trøtthet, bekkenproblemer og kvalme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
  • 35 prosent oppga trøtthet og søvnproblemer som hovedårsak til sykefraværet.
  • Bekkenplager (32 prosent) og kvalme (23 prosent) var også vanlige årsaker til fraværet.
  • Bare 2,1 prosent oppga angst eller depresjon som årsak til sykemelding, men denne gruppen hadde i gjennomsnitt det lengste sykefraværet (20 uker).

Forsker Signe Dørheim ble overrasket over at tre av fire norske gravide er borte fra jobb i gjennomsnitt to måneder av graviditeten.Forsker Signe Dørheim ble overrasket over at tre av fire norske gravide er borte fra jobb i gjennomsnitt to måneder av graviditeten.

- Det at kvalme kom så høyt opp var mest overraskende. Forklaringen kan være at de som blir sykemeldt med kvalme tidlig i svangerskapet, kanskje har lettere for å bli sykemeldt senere også. De som oppga kvalme som hovedårsak til fraværet var sykemeldte 16 uker i snitt. Det betyr nok at de også var sykemeldte av andre årsaker, sier Dørheim.

- Det var nok også litt uventet at trøtthet og slitenhet kom så høyt opp, legger hun til.

- Tilrettelegging nytter

Norske arbeidsgivere er pålagt gjennom Arbeidsmiljøloven å tilrettelegge på arbeidsplassen for den gravide. Den ferske studien viser også at det nytter.

60 prosent av kvinnene som ble sykemeldte hadde fått en eller annen form for tilretteleggelse på sin arbeidsplass og disse hadde 1 til 2 uker kortere fravær, enn kvinner som ikke fikk arbeidet tilrettelagt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var mange som skrev at det ikke ble tilrettelagt på arbeidsplassen. Det er viktig at det tilrettelegges. Samtidig kan man si at det ikke belønnes at det blir tilrettelagt. Hvis man blir 100 prosent sykemeldt kan arbeidsgiver får inn en vikar, det kan være billigere enn å tilrettelegge, sier overlege og forsker Signe Dørheim til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gravid som 14-åring

- En fordel å holde på de gravide

Overlege Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet mener det for de fleste arbeidsgivere er det en fordel å holde på arbeidstakere.

- Tar man sykehus som eksempel, så vil de som innfører graviditetspolicy slippe opplæring av nye og uvante folk på jobb, fordi de gravide ikke behøver å gå ut av arbeidet før i de siste ukene, sier hun til ABC Nyheter.

Ebba Wergeland har forsket på sykefravær i over 30 år. Foto: WikimediaEbba Wergeland har forsket på sykefravær i over 30 år. Foto: Wikimedia

Wergeland har forsket på sykefravær i over 30 år og forteller at det er dokumentert i en rekke studier at tilrettelegging får ned behovet for sykemelding blant gravide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kan gi langt større nedkorting av fraværet enn to uker hvis man gjør det seriøst, sier Wergeland som ikke har vært involvert i den nye studien.

Les også: Trekker opp sykefraværet - men er ikke syke

- Fordommer henger igjen

Det å be andre arbeidstakere om å ta hensyn til den gravide, er ikke en form for tilrettelegging, understreker hun.

- Ved reell tilrettelegging skal arbeidsforholdene tenkes igjennom og man skal se hva den enkelte har behov for. Da kan fraværsbehovet gå mye ned. Mens noen arbeidsplasser har blitt gode på tilrettelegging for gravide, er det fremdeles er mange store kvinnearbeidsplasser som gjør for lite, som varehus, hoteller, restauranter, sykehus, offentlig sektor og skoler, ifølge Wergeland.

- Der forsømmes det mye i dag. Det er gamle fordommer som henger igjen, som gjør at man ikke gjør arbeidslivet tilgjengelig for gravide.

- Det er nok at arbeidsgiver retter seg etter arbeidsmiljølovens krav om tilrettelegging. Det går an, sier Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet til ABC Nyheter.