- Eldre mødre får sunne barn

Alderen på førstegangsfødende har økt de siste tiårene. Ifølge ny forskning har ikke dette noen negativ effekt på barnas helse. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
Alderen på førstegangsfødende har økt de siste tiårene. Ifølge ny forskning har ikke dette noen negativ effekt på barnas helse. (Illustrasjonsfoto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinner på 35-44 år får barn med like god helse senere i livet som de som føder i alderen 25-34 år. De yngste mødrene får barn med størst helseplager, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

I 2011 ble det født 60.200 barn i Norge, 1200 færre enn året før. Gjennomsnittsalderen ved første barns fødsel var 28,4 år for mor og 31,1 år for far.

I 1989 var gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende 25,3 år, ifølge Statistisk sentralbyrå.

- Vi trenger ikke bekymre oss for stigende alder på førstegangsfødende, i hvert fall ikke når det kommer til barnets helse i voksen alder, sier Mikko Myrskylä i en pressemelding.

Han er en av forskerne bak en ny studie fra Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) i Rostock, Tyskland.

Forskerne har analysert data fra 18.000 amerikanske barn og mødrene deres, melder Forskning.no.

Man vet at det er visse økte risikoer knyttet til høyere alder ved graviditet. Det er blant annet større sjanse for spontanabort og kromosomfeil. Alle gravide i Norge som er 38 år eller eldre, får tilbud om fostervanns- eller morkakeprøve.

Men denne studien antyder altså at barn av eldre mødre verken oftere blir syke eller fete senere i livet, eller dør for tidlig. Snarere tvert imot.

Les også: - Fet mat skader fosteret

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Yngste mødre, sykere barn

I resultatene fra denne analysen ser det ut til at jo yngre kvinnen er ved fødselen, jo flere helseplager kan barnet i snitt pådra seg senere.

I gruppen med de aller yngste mødrene var det 15 prosent flere sykdomstilfeller enn i gruppen fra 25 år og oppover. I mødregruppen 20-24 år var det fem prosent flere sykdomstilfeller.

Det er altså ikke mors alder, men derimot mors utdannelse og hvor lenge hun lever, som er viktige faktorer når det kommer til mors helse, ifølge forsker Mikko Myrskylä.

På grunn av økt forventet levealder, betyr det at mor og barn kan forvente å få mange tiår sammen selv om graviditeten kommer sent i livet.

En rekke studier har vist at det er en sammenheng mellom mors utdanningsnivå og barnas helse. Og Myrskylä påpeker at jo senere i livet kvinner får barn, jo større er sjansen for at hun har tatt høyere utdannelse.

Les også:

- Mødre i arbeid har bedre helse

Mors junk food kan skade barnet

- Dette beskytter mot svangerskapsforgiftning

Norge verdens beste land for mødre

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter her

Følg ABC Nyheter på Facebook