Feirer fem år på gata

Ansvarlig redaktør Anlov P. Mathiesen i (i midten) og selger Dagfrid Fosen (t. h. ) mener =Oslo i sine fem leveår har bidratt til selvrespekt og verdighet for de vanskeligstilte selgerne.
Ansvarlig redaktør Anlov P. Mathiesen i (i midten) og selger Dagfrid Fosen (t. h. ) mener =Oslo i sine fem leveår har bidratt til selvrespekt og verdighet for de vanskeligstilte selgerne.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gatemagasinet =Oslo har gitt alternativ til prostitusjon og tigging siden 2005.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om =Oslo

• Et partipolitisk uavhengig og reklamefritt gatemagasin som fungerer som et talerør for vanskeligstilte og sosialt utstøtte.

• Ble startet i juni 2005 etter en sosial forretningsmodell utviklet i USA og England.

• Er et non-profit magasin, det vil si at magasinet ikke har gevinstkrevende eiere.

• Har for tiden 870 selgere.

• Overskudd fra salget går tilbake til selgerne i form av aktivitetstilbud, materiell og diverse prosjekter.

Mandag er det fem år siden magasinet =Oslo kom for salg i hovedstadens gater første gang. Jubileet markeres med kake i lokalene deres i Skippergata.

- Det er tørke på dopmarkedet for tiden, så det er ikke sikkert så mange selgere er i form til å komme i dag, sier ansvarlig redaktør Anlov P. Mathiesen.

=Oslo selges av vanskeligstilte, mange av dem er rusmisbrukere. De kjøper bladene for 25 kroner og selger dem videre for det dobbelte.

- Traff en nerve

Ideen til magasinet kom fra England, hvor hjemløse har solgt bladet The Big Issue på gaten siden 1991.

- Vi syntes konseptet virket smart. Det er åpenbart mange mennesker som stanger i veggen i møte med det offentlige, og vi ville gi et lite bidrag. Den største utfordringen har vært å overleve som bedrift. Vi hadde et løft på starten, og så en nedgang, som førte til en slags intern depresjon. Jeg er stolt over at vi klarte å holde hodet kaldt og stabilisere driften, sier Mathiesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

=Oslo har vokst fra et førsteopplag på 10 000 til gjennomsnittlig 24 000 i måneden, og i dag selges det gatemagasiner basert på det samme konseptet i flere byer i Norge.

- Vi hadde aldri trodd det skulle bli så stort. Førsteopplaget traff en nerve i miljøet, det var lange køer med folk som ville selge, sier Mathiesen.

Han synes Oslos befolkning har gitt bladet en fantastisk mottakelse.

- Folk har behandlet selgerne utrolig godt.

Kommunikasjonsportaler

Ifølge Mathiesen er det flere gode salgsarenaer i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Er man en pågående og utadvendt selger kan det fungere å stå på Karl Johan. Men på sikt er det lurt å selge på kjøpesentre, der man kan etablere seg som en del av lokalmiljøet.

En av dem som har gjort akkurat det, er Dagfrid Fosen. Hun har solgt =Oslo helt siden oppstarten. Nå har hun fast plass på kjøpesenteret CC Vest på Oslos vestkant, hvor hun etter to år ble hedret med rød løper for sin trofaste tilstedeværelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva har

- Jeg er stolt over å selge =Oslo, sier selger nummer 18, Dagfrid Fosen. Hun har vært med siden oppstarten i 2005. - Jeg er stolt over å selge =Oslo, sier selger nummer 18, Dagfrid Fosen. Hun har vært med siden oppstarten i 2005.

=Oslo betydd for deg ?

- Selvrespekt, veien til selvhjelp. Det kan ikke beskrives. De av oss som velger dette får en kjempemulighet. Vi får være en kommunikasjonsportal. Det er en usynlig mur i Oslo mellom to verdener. Den ene delen blir spytta på og misforstått. Det som viser seg for kundene er at vi består av forskjellige personligheter, det er et vidt spekter av mennesker som både har talenter og er intelligente. Folk blir sjokkerte, de skjønner ikke at vi kan leve på gata.

Fosen mener det har blitt annerledes å selge = Oslo i løpet av de fem årene som har gått.

- I begynnelsen gikk folk nærmest i ring rundt oss. Så ville de hjelpe «dere» - men jeg er ingen «dere», jeg er meg. Nå ser de meg som menneske og ikke som rusbruker eller kriminell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdighet

Mathiesen mener det fortsatt er langt igjen før narkomane behandles som vanlige mennesker i helsesystemet. Politikerne lever ofte i en boble, hevder han, mens folk flest har fått større forståelse for rusmisbrukernes situasjon.

- De 100 000 møtene hver dag, der ligger forskjellen. Når folk bryr seg, har ikke politikerne noe valg, de må reagere. Jeg er optimist overfor neste statsbudsjett, og håper på et løft på nivå med psykiatriløftet.

- Hva er det viktigste =Oslo har oppnådd?

- Verdighet. Det kan høres ut som en floskel. Men når du spør en ung jente om hva hun gjorde før, og svaret er at hun solgte kroppen sin, eller at en ung gutt satt på gaten og tigget… Du opplever øyeblikk der du ser hvor utrolig mye det har å si for enkeltmennesker.