ICESAVE-STRIDEN- Dette vil påvirke Islands EU-søknad

Når det islandske folket som protesterer, får det avgjørende ordet om den omstridte Icesave-avtalen, får det  konsekvenser for Islands EU-søknad. Foto: Thomas Vermes.
Når det islandske folket som protesterer, får det avgjørende ordet om den omstridte Icesave-avtalen, får det  konsekvenser for Islands EU-søknad. Foto: Thomas Vermes.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Inntil en Icesave-avtale er på plass, vil det påvirke prosessen med Islands EU-søknad. Om EU vil si ja eller nei til Island, gjenstår å se.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland og Storbritannia at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro (over 30 milliarder norske kroner) - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble forkastet av Alltinget som i august 2009 krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

30. desember vedtok et flertall på 33 mot 30 i Alltinget å godta avtalen.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island fikk tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men de ble knyttet til et ultimatum om at Island først underskriver en Icesave-avtale.

I november fikk Island så utbetalt et IMF-lån trass i at det islandske Alltinget ennå ikke har godkjent et utkast til Icesave-avtale. Senere ble det også utbetalt et nordisk lån.

ABC Nyheter: Det sier pressetalsmann for den nederlandske finansministeren, Ruud Slotboom, til ABC Nyheter.

Tidligere i dag meldte ABC Nyheter at den islandske president Olaf Ragnar Grimsson nekter å signere flertallsvedtaket i Alltinget om å vedta den omstridte Icesave-avtalen med Nederland og Storbritannia.

Han vil overlate avgjørelsen til folket i en folkeavstemning.

Presidentens erklæring setter britene og nederlenderne i harnisk.

Avtalen går ut på at den islandske staten skal utbetale over 32 milliarder norske kroner til de to landene, som erstatning for konkursen i den private islandske nettbanken Icesave.

- Uakseptabelt for Nederland

- Hva betyr presidentens veto og at Icesave-avtalen nå skal avgjøres i en folkeavstemning i Island for den nederlandske regjeringen?

- Vi er veldig skuffet, svarer Ruud Slotboom.

- Én ting er sikkert. Det er uakseptabelt at det ikke er noen avtale om Icesave. Island har en forpliktelse til å betale tilbake pengene, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vil dette påvirke Islands EU-søknad?

- Det er for tidlig å spekulere i hva vi vil gjøre nå. Vi må først ha kontakt med regjeringene på Island og i Storbritannia, sier Slotboom.

Får følger for EU-søknaden

- Tidligere har Nederland gjort klart at det vil påvirke Islands EU-søknad om ikke Island undertegner på Icesave-avtalen. Har dere blitt mildere stemt nå som presidenten har nedlagt veto mot Icesave?

- Nei, vi er ikke blitt mildere, sier Ruud Slotboom og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Selvfølgelig vil dette påvirke søknadsprosessen. Men vi kan ikke nå si noe om konklusjonen vil bli ja eller nei til islandsk EU-medlemskap.

EU møter presidenten

Ved en skjebnens ironi skulle EU-kommisjonen egentlig åpne sin nye ambassade i Island ved at EUs nyutnevnte ambassadør Timo Summa skulle overlevere sine kredensialer til Islands president i dag.

Men presidenten ble opptatt med å sette en foreløpig stopper for Icesave-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå har EU-kommisjonens delegasjon i Oslo også tatt seg av Island. Etter Islands EU-søknad besluttet EU å opprette egen representasjon i Reykjavik. Nå skal Summa i stedet møte president Grimsson i morgen.

- Intet problem for islendingene

Styremedlem Hjörtur J. Gudmundsson i den islandske neibevegelsen Heimssýn tar det for gitt at president-vetoet i dag vil bremse Islands medlemskapsprosess i forhold til EU.

- På den annen side er det neppe det islendingene er bekymret for, siden det store flertallet ifølge meningsmålingene er imot EU-medlemskap, sier Gudmundsson til ABC Nyheter.

- Slutt på EU-drøm?

Her hjemme mener Nei til EUs leder Heming Olaussen at den islandske presidentens avgjørelse om ikke å undertegne den omstridte Icesave-avtalen, kan være begynnelsen på slutten for drømmen om islandsk EU-medlemskap.

- I tillegg kan hele saken fort utløse en regjeringskrise. Da vet ingen hva som vil skje, men noe islandsk EU-medlemskap vil neppe bli mer sannsynlig, kommenterer Olaussen i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen ut mot presidenten

Opponerer mot presidenten: Statsminister Johanna Sigurdardottir. Foto: Thomas VermesOpponerer mot presidenten: Statsminister Johanna Sigurdardottir. Foto: Thomas Vermes

I en pressemelding fra statsminister Johanna Sigurdardottirs kontor, går regjeringen oppsiktsvekkende langt i å avvise presidentens beslutning.

«Til tross for presidentens beslutning forblir Islands regjering fullt forpliktet til å gjennomføre de bilaterale låneavtalene og således statsgarantien som er fastsatt ved lov.», skriver statsministeren (ABC Nyheters oversettelse fra engelsk).

- Savner sidestykke

Alltingsrepresentant og leder for opposisjonspartiet Fremskrittspartiet, Sigmundur David Gunnlaugsson, er svært skuffet over regjeringens reaksjon.

- Regjeringens kritiske holdning til presidenten savner sidestykke i vår historie, sier han til ABC Nyheter.

- Icesave øker EU-motstanden: Det mener Sigmundur David Gunnlaugsson. Foto: Thomas Vermes- Icesave øker EU-motstanden: Det mener Sigmundur David Gunnlaugsson. Foto: Thomas Vermes

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva betyr det hvis regjeringen virkelig begynner å innfri avtalen presidenten nå ha nedlagt veto mot, og folket skal spørres om?

- Hvis finansministeren begynner å opptre i henhold til Icesave-loven alltingsflertallet vedtok, men presidenten ikke vil signere, vil det være veldig udemokratisk, sier Gunnlaugsson.

Skjerper forholdet til EU

- Statsministeren og finansministeren har malt seg inn i et hjørne ved å forsvare Icesave-avtalen. De burde benyttet anledningen til å forklare EU og EU-landene at de har gjort hva de har kunnet, men at avtalen ikke har vunnet tilslutning i folket, sier han.

- Omvendt kan vi si at avtalen som regjeringen inngikk, hadde veldig negativ innvirkning på det islandske folkets syn på EU-medlemskap, legger Gunnlaugsson til.