Video dokumenterer fatal arrestasjon

Video dokumenterer fatal arrestasjon
Video dokumenterer fatal arrestasjon
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arrestasjonen av Robert Michael Aconcha-Kohn, som førte til at han omkom, for snart tre år siden dokumenteres på en video fra et overvåkingskamera. Det er usikkert om SEFO har sett videoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dødelig arrestasjon
Først da Staff etterlyste videoen, fant Oslo politidistrikt videoen av arrestasjonen av Robert Michael Aconcha-Kohn og sendte den til advokaten. (Foto: Kjell Inge Søreide/Scanpix)

Oslo (NTB): Da advokat Tor Erling Staff begjærte etterforskningsdokumentene fra daværende SEFO utlevert, glimret videoen fra resepsjonen i Ansgar hotell i Oslo med sitt fravær. Først da Staff etterlyste videoen, fant Oslo politidistrikt den fram og sendte den til advokaten.

Dagsavisen omtaler og viser stillbilder fra videoen som dokumenterer arrestasjonen av den svenske 44-åringen i oktober 2004. Småbarnsfaren ble erklært død av kvelning kort tid etter ankomst på Legevakten, rett etter pågripelsen.

Saken ble omtalt første gang i samme avis i juni i år. Det ble da avdekket at politiet i Oslo i fjor fikk en bot på 50.000 kroner for den dødelige arrestasjonen. Staff har hele tiden hevdet at politiet og daværende SEFO bevisst ga villedende opplysninger for å dysse ned saken.

Brutalt og nøkternt

Høyesterettsadvokat Staff mener videoen taler sitt eget, brutale og nøkterne språk om et lidende menneske i maktapparatets grep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På bildene fra videoen bæres Kohn ut av hotellet med en hette knyttet foran ansiktet. Fire politimenn bærer arrestanten i horisontal stilling med hodet ned. To av dem holder hver sin arm bøyd opp bak ryggen og to bærer beina. Kohn har kun truse på seg og han viser ifølge Dagsavisen ikke tegn til liv på filmklippet.

– Så vidt jeg oppfatter saken er videoen ikke sett av SEFO, statsadvokaten eller riksadvokaten. I den grad min oppfatning her er riktig, så står man etter min mening overfor en vesentlig mangel ved etterforskningen. Videoen kaster et helt nytt lys over saken, sier Staff til Dagsavisen.

Fryktet spytt

Politimennene har forklart til SEFO at de knyttet en hette rundt ansiktet på den rabiate mannen i frykt for at han skulle spytte på dem. Da anorakkhetten ble tatt av ham 16 minutter etter pågripelsen, var 44-åringen blå i ansiktet, uten pust og uten puls. Kort etter ble døden konstatert etter forsøk på gjenopplivning.

Robert Michael Aconcha-Kohns mor, Siw Warstedt, sier til Dagsavisen at hun kjemper for en unnskyldning fra norske myndigheter. Hennes psykisk syke sønn hadde rasert rommet sitt, men for øvrig ikke gjort noe kriminelt da han ble pågrepet av sju politifolk. (©NTB)