- Vår største romanforfatter noensinne

Til venstre: Knut Hamsun hadde allerede begynt å få nasjonalsosialistiske sympatier  i 1936. Til Høyre: Advokat Cato Schiøtz har skrevet bok om Hamsun og Høyesterett.
Til venstre: Knut Hamsun hadde allerede begynt å få nasjonalsosialistiske sympatier  i 1936. Til Høyre: Advokat Cato Schiøtz har skrevet bok om Hamsun og Høyesterett.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pKnut Hamsun bør huskes som vår største romanforfatter noensinne, mener advokat Cato Schiøtz.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Cato Schiøtz er en profilert norsk høyesterettsadvokat. Han er født i 1948. Sammen med Anine Kierulf har han skrevet boken «Hamsun og Høyesterett».

Forfatteren Knut Hamsun ble født for 150 år siden i august 1859. Han skrev romaner som «Sult», «Pan», «Victoria» og «På gjengrodde stier»

I 1920 mottok han Nobelprisen i litteratur. Hamsun var 80 år da Norge ble invadert av Tyskland. Han støttet nazismen og sendte til og med sin nobelpris til propagandaminister Joseph Goebbles.

Hamsuns kriger - Jublieumsarrangement ved Akershus festning i Oslo fra onsdag 2 september - søndag 6 september.

I anledning 150 års jubileet for Hamsuns fødsel holdes denne uken arrangementet «Hamsuns kriger» på Akershus festning. Personer fra vidt forskjellige faglige miljøer skal drøfte, diskutere og holde foredrag om Knut Hamsun.

ABC Nyheter stiller fem like spørsmål til personer med ulike tilnærminger til Hamsun.

I dag intervjuer vi høyesterettsadvokat Cato Schiøtz.

Hvordan bør vi huske Hamsun?

Vi bør huske Hamsun som vår største romanforfatter noensinne, for hans litterære allsidighet og språkkunst. Og i tillegg som en evig påminnelse om at det å være en stor kunstner lar seg kombinere med politisk blindhet og svik i forhold til totalitære regimer, det være seg nazisme eller kommunisme.

Hamsun har vist - og litteraturen på 1970-tallet har bekreftet - at forfattere kan ha politiske kompass med ekstremt stor misvisning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan eller bør et forfatterskap vurderes uavhengig av forfatteren selv?

Et forfatterskap kan selvsagt vurderes uavhengig av forfatteren. Spørsmålet er om det bør.

Jeg har alltid ment at det er verdifullt å ha et inngående biografisk kjennskap til en forfatter når man leser deres bøker.

Hva er det viktigste Hamsun gjorde for Norge?

Det viktigste Hamsun gjorde var at han var den eneste - sammen med Ibsen - som har skrevet norsk litteratur inn i verdenslitteraturen. Dette gjorde han i langt større grad enn sine to med-Nobel-prisvinnere, Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvilken bok er din favorittbok av Hamsun? Hvorfor?

Et vanskelig spørsmål. Jeg har vel strengt tatt ingen egentlig favorittbok. Den boken som vel gjorde størst inntrykk på meg ved første gangs gjennomlesning var lesningen av Pan i tenårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg burde kanskje svare at Sult er min favorittbok - det er trygt og politisk korrekt. Jeg må imidlertid med skam bekjenne at jeg aldri har har kommet på innsiden av denne boken.

En favorittbok i en litt annen forstand er Paa gjengrodde stier. Rettssaken mot Knut Hamsun interesserer meg sterkt i egenskap av at jeg er advokat. Selv om Hamsuns forsvarstale i Sand herredsrett var både patetisk og på siden av saken, er det - slik jeg ser det - ingen tvil om at Høyesterett strakk både bevis og juss for langt da de konkluderte med at han var medlem av NS.

Har forfattere et politisk samfunnsansvar?

Forfattere har ikke et politisk samfunnsansvar utover det alle andre har. Tidligere var forfattere i langt større grad autoriteter/forbilder eller rollefigurer. Slik er det ikke lenger.

For øvrig er det min mening at nødvendigheten av at sakprosaforfattere har et samfunnsansvar er undervurdert.

Les også:

Hvordan skal vi huske Hamsun? Intervju med litteraturprofessor Atle Kittang.