Eksplosjon i bruken av ADHD-medisiner

ØKER: Flere forskere og leger er bekymret over eksplosjonen i bruk av ADHD-medisiner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
ØKER: Flere forskere og leger er bekymret over eksplosjonen i bruk av ADHD-medisiner. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBruken av ADHD-medisiner øker kraftig - over 27.000 nordmenn går nå på slike medisiner. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om ADHD

ADHD (attention-deficit/hyperactivity disorder) er den vanligste psykiatriske lidelsen i barneårene.

Hva som er den beste behandlingen av ADHD er under stadig debatt. I dag forsøker man ofte medisiner i tillegg til andre tiltak. Medisinene har som hensikt å lindre symptomene, men kurerer ikke tilstanden.

De ADHD-medisinene som finnes på markedet i Norge er Strattera, Ritalin, Concerta og Equasym. De tre sistnevnte har samme virkestoff, metylfenidat, som virker på sentralnervesystemet. Strattera, med virkestoffet atomoksetin, er det eneste middelet som ikke har denne effekten.

Les mer om Ritalin i Felleskatalogen.

(ABC NYHETER): Fra første halvår 2008 til første halvår 2009 har forbruket av ADHD-medisinen Ritalin økt med 420.000 døgndoser, som innebærer 2.300 nye brukere på ett år, viser ferske tall fra Apotekerforeningen.

– Legemiddelindustrien markedsfører dette stadig bredere, og jeg tror en del av økningen skyldes akkurat det, sier forsker Kari Furu ved Folkehelseinstituttet til Dagsavisen.

Og mens Folkehelseinstituttet roser legemiddelindustrien, er flere forskere og leger bekymret over eksplosjonen i medisinbruken.

Sterk bekymring

- Jeg er ikke motstander av bruken av Ritalin. Men jeg er bekymret for den kraftige økningen. Derfor mener jeg både fagfolk, foreldre og skolene må være nysgjerrige på hva økningen kommer av. Vi må spørre oss selv om bruken kan være noe vi vil angre på om en del tid, sier professor i samfunnsmedisin Per Fugelli til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fugelli påpeker at økningen det siste året ikke er en engangsfenomen, men at denne utviklingen har pågått over flere år. Samtidig tror han at medisinering ikke nødvendigvis er riktig tiltak ved alle tilfeller.

- Barn og barns atferd handler ikke bare om biologi, men også i stor grad om måten de blir møtt på. Nettopp derfor må vi på en litt modig og klar måte tenke gjennom bruken av medisin, sier han.

Anbefales ikke

Bruken av det sentralstimulerende legemiddelet Ritalin øker mest blant unge kvinner og voksne. Statens legemiddelverket anbefaler ikke voksne å bruke slike medisiner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det ikke er dokumentert at bruken av medisinen er like effektive blant voksne som hos barn. Ved flere tilfeller er bivirkninger som depresjon, høyere blodtrykk og dels sinnsforvirring blitt dokumentert hos voksne. Men norske legene står fritt til å bruke medisinen til denne aldersgruppen, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelverket uttrykker også bekymring over økningen. Ikke på grunn av medisinbruken, men fordi de frykter at det blir vanskelig å gi alle pasientene den nødvendige oppfølgingen.

- Pasienter som får ADHD-medisin trenger nøye oppfølging fra helsepersonell når det gjelder virkningen mot ADHD og eventuelle bivirkninger. I tillegg kreves oppfølging på skolen og i hjemmet, sier Madsen.

Les også: Behandles med ikke-godkjent middel

Kresen barneideal

Fugelli har fokus på medisinering av barn og mener det er viktig å få frem hvor mange individer som skal medisineres og stiller flere spørsmål rundt formålet ved medisinering.

- Vi må kunne stille flere kritiske spørsmål i tilfeller hvor vi mistenker at en person lider av ADHD. Er det slik at foreldre og skole tegner et bilde av et normalbarn, og at de som ikke oppfyller dette blir sett på som problembarn, som trenger diagnose og behandling?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kan det hende at det er noe med måten vi oppdrar ungene på som påvirker deres atferd? Kan det være at foreldre og besteforeldre har det for travelt med karrière og egenprestasjoner, og kan det kan det hende at fagfolk for lett tyr til medikamenter og resept fremfor mer ressurskrevende og menneskelig behandling, spør forskeren.

Les også: «Medisinene åpner øynene mine for hvor håpløs jeg er»

Forventer fortsatt vekst

Også generalsekretær Tor Eikeland i foreningen ADHD Norge mener at vi kan forvente fortsatt vekst, fordi mange som har ADHD ikke går på medisiner per i dag.

Økt fokus rundt problemstillingen, og det at flere diagnostiseres, har økt antallet medisinbrukere. Dette er en villet utvikling fra politisk hold, og i fagmiljøene, sier Eikeland ifølge Dagsavisen.

Les også: Nye alvorlige Strattera-bivirkninger