Island stopper tjenestedirektivet

Den islandske statsministeren Johanna Sigurdardottir. Foto: Scanpix.
Den islandske statsministeren Johanna Sigurdardottir. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLO-kongressen får likevel behandle tjenestedirektivet før det blir endelig vedtatt i EØS-avtalen. Det sørger Island for.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En siste sensasjonell utvikling etter at ABC Nyheter tidligere i dag offentliggjorde nyheten om at EUs omstridte tjenestedirektiv ble vedtatt av EU og EFTA-landene i EØS-komiteen i formiddag:

Vedtaket er likevel ikke gyldig.

Island og Liechtenstein sluttet seg nemlig til vedtaket med det forbehold at det blir godkjent av myndighetene i hjemlandet. Nå har den islandske regjeringen, dagen før nyvalget på Island, meddelt at landet ikke ønsker å ta stilling til tjenestedirektivet før det er valgt et nytt Allting.

Dermed er tjenestedirektivet lagt på vent i EØS-avtalen. Det kan tidligst bli behandlet i EØS-komiteen der EU og Norge, Island og Liechtenstein fatter de formelle beslutningene om EØS-avtalen, på neste møte 29. mai.

Da har LO-kongressen i midten av mai hatt anledning til å diskutere tjenestedirektivet likevel. Flere av LOs største medlemsforbund er imot å godta det, men LO-ledelsen, regjeringen og Stortinget så ut til å komme dem i forkjøpet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå kan LO-kongressen selv ta stilling til om kravene de har reist om garantier i forhold til tjenestedirektivet, er blitt tilstrekkelig oppfylt.

- Aldri skjedd før

– Noe lignende har ikke skjedd før, sier Norges ambassadør til EU, Oda Sletnes, til NTB.

Sletnes understreker imidlertid at det kun er snakk om en utsettelse av det formelle vedtaket.

– Islendingene var ikke rede nå, men det betyr ikke noe konkret. Direktivet skal tre i kraft i slutten av 2009. Vårt arbeid med implementeringen er godt i gang, sier Sletnes til NTB.