- Gravide trekker opp fraværet - men er ikke syke

GRAVIDE TREKKER OPP KVINNERS FRAVÆR: - Der er ikke fordi de er syke, men fordi det er vanskelig å kombinere arbeidet med graviditet - i alle fall når graviditeten har kommet så langt som 20.-25. uke, sier forsker Ebba Wergeland.
GRAVIDE TREKKER OPP KVINNERS FRAVÆR: - Der er ikke fordi de er syke, men fordi det er vanskelig å kombinere arbeidet med graviditet - i alle fall når graviditeten har kommet så langt som 20.-25. uke, sier forsker Ebba Wergeland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med litt tilrettelegging kan kvinners sykefravær reduseres betraktelig, mener spesialist i arbeidsmedisin Ebba Wergeland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

ABC Nyheter skrev tirsdag om en rapport fra Statistisk sentralbyrå som viser at norske kvinner er sykere og oftere uføre enn menn.

Den danske forskeren Merete Labriola som er tilknyttet International Research Institute of Stavanger (IRIS), mener årsakene til at kvinner har så mye høyere sykefravær er et viktig tema, som ikke får nok oppmerksomhet i sykefraværsdebatten. Hun trekker frem arbeidsmiljø og biologiske forskjeller mellom kjønnene, som to viktige faktorer.

Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet har forsket på sykefravær i over 30 år. (Foto: Wikimedia.org)Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet har forsket på sykefravær i over 30 år. (Foto: Wikimedia.org)

(ABC Nyheter): Den norske legen og forskeren Ebba Wergeland har forsket på sykefravær i over 30 år.

Hun ønsker ikke å kommentere forskerkollega Merete Labriolas utsagn om at biologi og arbeidsmiljø trekker kvinners sykefravær opp, men trekker heller frem det hun mener er hovedforklaringene på at kvinner har høyere sykefravær enn menn:

- Når det gjelder aldersgruppen 20-39 år så kan nesten hele kjønnsforskjellen i sykefraværet forklares med gravides fravær. Det er mye.

- Den dagen det blir lettere å kombinere graviditet med oppgavene i jobben, så vil forskjellene mellom menn og kvinner i gruppen under 40 år være svært mye mindre, sier forskeren, som er ansatt ved Arbeidstilsynet, til ABC Nyheter.

Hun viser til et regnestykke fra NAV som viser at da gravide står for en tredjedel av det totale antall sykedager i aldersgruppen 20-39 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Der er ikke fordi de er syke, men fordi det er vanskelig å kombinere arbeidet med graviditet - i alle fall når graviditeten har kommet så langt som 20.-25. uke.

Les også: Norske kvinner på syketoppen

- Kvinner forblir i tungt arbeid

Når det gjelder aldersgruppen over 40 år mener Wergeland at hovedforklaringen ligger i at kvinners yrkeskarriere i mindre grad enn menns går fra tungt til lettere arbeid:

- De som har tungt arbeid i 20-årene har det også etter 40. Samtidig synker den fysiske kapasiteten med alderen, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- En som jobber som hjelpepleier fra hun er 20 år til hun er 60 år vil ha en arbeidskapasitet som synker med årene, men oppgaver som er like tunge, utdyper Wergeland.

Hun forteller videre at det er undersøkelser som viser at det er en høyere andel av kvinner over 40 år som er fysisk utmattet etter jobb, mens det for mennene er det en nedadgående trend med alderen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den fysiske belastningen er relativt sett for stor for de eldste kvinnene. De har ikke nødvendigvis tyngre arbeid enn menn, men fordi kvinner i gjennomsnitt har mindre fysiske kapasitet så vil samme vekt være tyngre for kvinner enn menn.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at kvinner har mindre kontroll over egen arbeidssituasjon enn menn:

- Hvis du har kontroll over egen arbeidssituasjon og ikke tyngre arbeid enn du har krefter til, får du mindre behov for sykefravær og mindre risiko for uførhet, forklarer Wergeland.

- Kvinnefraværet kan reduseres

Det er fullt mulig å minske forskjellene mellom kjønnene når det kommer til sykefravær, mener Wergeland. Hun viser til at det allerede finnes gode eksempler på arbeidsplasser som har redusert antall sykedager blant gravide kvinner:

- Noen av NAVs arbeidslivssentre har i samarbeid med enkelte kommuner og sykehus gitt oss gode eksempler på at fraværslengde i graviditeten er halvert der arbeidsgiver har lagt til rette for gravide. Og eksemplene viser at det går an uten å tyne de gravide - og uten å tyne kollegene til de gravide eller nærmeste leder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skal til er litt bedre bemanning og noen små lettelser i arbeidet, forteller forskeren. Hun mener imidlertid at tilretteleggingen kan være problematisk på mange små arbeidsplasser:

- Jeg ville begynne med å stille krav til store kvinnearbeidsplasser som sykehus, skoler, kjøpesentre og hoteller. Det er en utfordring for det offentlige å gå foran, de har mange kvinner i arbeid. Det er veldig mye å hente her, sier forsker Ebba Wergeland til ABC Nyheter.

Les også: - Menssmerter og dårlig arbeidsmiljø gir kvinner høyt fravær