Ingenting varmer som gryteretter
Vi har plukket frem oppskrifter på fem virkelige klassikere.
Det er få ting som metter så godt, og som gir deg en så skikkelig god og varm følelse i kroppen, som en skikkelig gryterett. Det er bare ett problem med gryteretter, og det er at det er så mange å velge i.
Men vi kommer til unnsetning. Vi har pukket frem oppskrifter på fem virkelige klassikere. Du finner dem nederst i denne artikkelen.
Nesten hele verden
Vi har gått ut ganske bredt geografisk i vårt valg av oppskrifter, og våre kriterier har vært at rettene skulle være velkjente klassikere, og at de skulle være velsmakende. Vel, akkurat det siste er vel en selvfølge. Du blir ingen klassiker om du ikke smaker godt.
Vi starter lengst nord i vårt eget land med reinsdyrgryten finnbiff. Vi setter så kursen sydover til vindistriktet Burgund i Frankrike for en coq au vin, og fortsetter til den sydligste delen av Frankrike hvor vi finner den enormt kraftige bønnegryten cassoulet.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSå gjør vi et hopp - til Portugal. Eller gjør vi egentlig det? Her er det nemlig snakk om bacalao, og mange vil nok påstå at den tomatiserte versjonen av bacalao vi oftest spiser her i Norge, er noe de har funnet opp på Mørekysten. Okke som - god er den ihvertfall.
Vi runder av i Mexico, eller noen vil kanskje hevde vi er i Texas. Det er selvsagt chili con carne vi snakker om, nærmest urdefinisjonen av en varmende gryterett. Hvis ungene er skeptiske, fortell dem at det smaker taco, og at de til og med kan få det på en tirsdag.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLag det ferdig dagen i forveien
Endel av disse gryterettene krever endel prepping, men det er ingenting i veien for å lage dem ferdige dagen i forveien. Lag gjerne dobbel porsjon, så fryser du ned halvparten, og resten varmer du opp med å sette hele gryta i steikeovnen når du kommer fra jobb.
Enkelt og lite oppvask!
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Styr unna brødkurven og ta på saus selv
Finnbiff (reinsdyrgryte)
Denne gryta er laget på reinsdyrskav, det billigste kjøttet.
Ingredienser:
- 500 g reinsdyrskav
- 1 stk løk
- 3 ts mel
- 500 g poteter
- 2 stk gulrøtter
- 2 stk persillerøtter
- 1 dl tørket sopp
- 1 stk hvitløk
- 2 dl kremfløte
- 50 g brunost
- 1 ss solbærsyltetøy
- salt og pepper
Ekte coq au vin
Til 4 porsjoner:
- 1 stk kylling
- 1 ss tomatpuré
- 100 g flesk, lettsaltet
- 1,5 ts salt
- 0,75 ts pepper
- buljong
- 20 stk sjalottløk
- 250 g champignon
- 1 ss smør
- 1 ss hvetemel
- timian
- Marinade
- 3,5 dl rødvin
- 2 fedd hvitløk
- 1 stk laurbærblad
- 1 ss timian
Les også: Slik blir pizzaen enda bedre
Lammecassoulet med bønner
Nydelig fransk gryterett med både salt og ferskt lammekjøtt, svinekjøtt og bønner.
Til 6 porsjoner:
- 400 g lammekjøtt, salt
- 500 g lammekjøtt uten bein fra steik eller bog
- 200 g lammepølse eller annen krydret pølse
- 500 g tørkede hvitebønner
- 4 ss olivenolje
- 1 fedd hvitløk
- 1 bokser tomatboks
- 2 ss hakket frisktimian
- 2 ss hakket friskmerian
- 1 ts pepper
- 6 dl oksekraft eventuelt buljong
- 1 ts salt(etter smak)
Bacalao
Her er Christopher Sjuves oppskrift på bacalao. Han er raus med oljen!
Til 8 porsjoner:
- 600 g klippfisk, tørket - eller 2 kilo utvannet klippfisk
- 1 kg løk
- 1 kg poteter
- 2 stk tørkedechili(valgfritt)
- 3 bokser tomat
- 10 stk pepperkorn
- 1 stk hvitløk
- 2 stk laurbærblad
- 20 stk oliven, sorte
- 200 g syltetpaprika(kjøpes på glass i de fleste butikker)
- 2 dl olivenolje
Chili con carne
Litt krydder i hverdagen. Chili con carne er en super rett som kan lages både til fest og til hverdags.
Til 4 porsjoner:
- 1 pk karbonadedeig
- 1 stk hakket løk
- 1 fedd hvitløk
- 0,5 stk chili, rød
- 4 stk gulrøtter i små terninger
- 1 stk rød paprika i små terninger
- 2 stk tomatboks
- 1 bokser bønner (chilibønner eller annen bønnemiks)
- 1 bokser mais
Les også:
Vinneren koster halvparten av den dyreste
Kjøttfri mandag med bønner og linser
Saken er opprinnelig publisert på Klikk.no